Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

NATO apeluje na nájdenie politického riešenia konfliktu v Afganistane

Na snímke dym stúpa počas bojov medzi Talibanom a afganskými bezpečnostnými silami v Kandaháre, juhozápadne od Kábulu 12. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Islamistické hnutie Taliban chce prevziať kontrolu nad Afganistanom podľa slov jeho hovorcu v najbližších dňoch.

Brusel 15. augusta (TASR) - Severoatlantická aliancia v nedeľu vyhlásila, že nájdenie politického riešenia konfliktu v Afganistane je naliehavejšou záležitosťou než kedykoľvek v minulosti. Militantné hnutie Taliban totiž aktuálne obkľúčilo aj hlavné mesto Kábul po tom, čo obsadilo takmer celú krajinu. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

"Podporujeme afganské sily v snahe nájsť politické riešenie tohto konfliktu, ktoré je teraz naliehavejšie než kedykoľvek predtým," povedal pre AFP nemenovaný predstaviteľ NATO.

Aliancia vo vyhlásení uviedla, že "pomáha udržiavať prevádzku na kábulskom letisku, aby Afganistan zostal v spojení so svetom". NATO si i naďalej zachová diplomatickú prítomnosť v afganskej metropole.

"Bezpečnosť našich zamestnancov je prvoradá, a prispôsobujeme sa podľa toho, ako je to nevyhnutné," píše sa vo vyhlásení. Presný počet svojich pracovníkov, ktorí sa ešte nachádzajú v krajine, NATO neposkytlo. Aktuálny vývoj "neustále prehodnocujú".

Islamistické hnutie Taliban chce prevziať kontrolu nad Afganistanom podľa slov jeho hovorcu "v najbližších dňoch". Afganskí predstavitelia naznačili, že prebiehajú rokovania s cieľom vyhnúť sa krviprelievaniu a odovzdať moc "prechodnej vláde".