Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

M. Glváč: NATO chce zefektívniť svoje akcie napriek nižším rozpočtom

Martin Glváč Foto: TASR/Martin Baumann

Minister obrany sa v Bruseli zúčastnil konferencie ministrov NATO.

Brusel 22. októbra (TASR) - Minister obrany SR Martin Glváč, ktorý sa v Bruseli zúčastnil konferencie ministrov obrany NATO, dnes v rámci tohto podujatia rokoval s rezortnými kolegami ostatných krajín aliancie o témach ako je kybernetická obrana, reformy v aliancii, protiraketová obrana či iniciatíva prepojených síl.

“Diskutovali sme, ako dokážeme spoločnými krokmi zefektívniť naše úsilie tak, aby sme v čo najväčšej miere dokázali prekonať dopady klesajúcich rozpočtov na obranu. Klesajúci rozpočet na obranu nie je iba problémom Slovenska,” uviedol po ukončení bruselských rokovaní minister Glváč.

Šéf slovenského rezortu obrany vysvetlil, že cieľom aliancie je vybudovať také obranné spôsobilosti, aby bolo NATO schopné adekvátne reagovať aj na novovznikajúce hrozby, akou sú napríklad kybernetické útoky.

"Aliancia kladie problematike obrany kybernetického priestoru mimoriadny význam a od summitu v Chicagu sa v tejto oblasti urobilo naozaj veľa," pripomenul Glváč. Upozornil, že ku koncu tohto mesiaca by malo byť spustené Centrum NATO na reakciu pri počítačových incidentoch.

V oblasti protiraketovej obrany podľa ministra Slovensko pokračuje v zmysle stanovených plánov na summitoch v Lisabone a v Chicagu. V súčasnosti sa podľa neho diskutuje viac o technických otázkach ako je systém riadenia a velenia či zapojenie partnerov mimo NATO, cieľom však zostáva vybudovanie silnej spôsobilosti, ktorá bude slúžiť na ochranu obyvateľov krajín aliancie pred prípadným útokom.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen ministrov obrany informoval o predbežných záveroch rôznych reformných iniciatív. Podľa jeho slov v oblasti reforiem agentúr NATO, reforiem veliteľstva NATO či v oblasti zdrojov došlo k výraznému šetreniu finančných prostriedkov, ktoré je možné využiť pri budovaní spôsobilostí.