Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

NATO: Budeme si dávať pozor na vplyv Ruska a Číny

Na snímke z 15. júna 2022 látkové transparenty s logom NATO vlajú vo vetre pred sídlom aliancie v Bruseli. Foto: TASR/AP

NATO na summite v Madride predstavilo nový strategický plán, v rámci ktorého označilo Moskvu za hrozbu pre celú Európu aj Alianciu.

Madrid 30. júna (TASR) - Šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg na summite NATO v Madride prisľúbil krajinám v Afrike a na Blízkom východe zvýšenú podporu. Aliancia tak chce konkurovať narastajúcemu vplyvu Ruska a Číny v týchto regiónoch. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Moskva aj Peking využívajú ekonomický vplyv, nátlak a hybridné postupy na presadzovanie svojich záujmov v týchto krajinách," uviedol Stoltenberg. Dodal, že tieto záujmy sú politické, vojenské aj ekonomické. Lídri krajín NATO diskutovali aj o tom, ako túto situáciu riešiť a ako lepšie podporiť svojich tamojších partnerov.

Stoltenberg uviedol, že Aliancia sa dohodla na balíku budovania obranných kapacít pre Mauritániu, aby jej tak pomohla s bezpečnosťou na hraniciach, nelegálnou migráciou a terorizmom. NATO prisľúbilo podporu aj Tunisku a Jordánsku.

NATO na summite v Madride predstavilo nový strategický plán, v rámci ktorého označilo Moskvu za hrozbu pre celú Európu aj Alianciu. Po prvýkrát sa tiež zaoberalo otázkami súvisiacimi s vplyvom Číny.

Členské krajiny NATO z južnej Európy apelovali na Alianciu, aby hrozbám prichádzajúcim z Afriky venovala väčšiu pozornosť. Západné krajiny tiež vyjadrili obavy z prítomnosti ruských žoldnierov napojených na Kremeľ, ktorí operujú v afrických štátoch ako napríklad Mali.