Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

NATO: Iba Kyjev rozhodne, kedy budú vhodné podmienky na rokovania

Na archívnej snímke generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Vedúci kancelárie Stian Jenssen v utorok naznačil, že Ukrajina sa možno bude musieť vzdať časti svojho územia v prospech Ruska výmenou za členstvo v NATO. Neskôr povedal, že toto vyjadrenie ľutuje.

Oslo 17. augusta (TASR) - Iba Ukrajina môže rozhodnúť, kedy budú vhodné podmienky na rokovania o ukončení vojny. Vo štvrtok to uviedol generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Zároveň potvrdil nezmenený postoj NATO po nedávnom vyjadrení svojho spolupracovníka. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"Sú to len Ukrajinci, ktorí môžu rozhodnúť, kedy budú podmienky na rokovania, a ktorí môžu pri rokovacom stole rozhodnúť o prijateľnom riešení," povedal Stoltenberg na konferencii v nórskom meste Arendal. Dodal, že úlohou Severoatlantickej aliancie je podporovať Ukrajinu.

Vedúci jeho kancelárie Stian Jenssen v utorok naznačil, že Ukrajina sa možno bude musieť vzdať časti svojho územia v prospech Ruska výmenou za členstvo v NATO. Neskôr povedal, že toto vyjadrenie ľutuje.

"Jeho (Jenssenov) odkaz, ktorý je mojím hlavným odkazom, a ktorý je hlavným odkazom NATO, je v prvom rade to, že politika NATO ostáva nezmenená – podporujeme Ukrajinu," uviedol Stoltenberg.

Severoatlantická aliancia na júlovom summite vo Vilniuse rozhodla, že Ukrajina dostane pozvánku na vstup, "keď sa spojenci zhodnú a budú splnené podmienky". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v júli označil výsledky summitu NATO za dobré, no ideálne by podľa neho bolo, ak by Kyjev priamo dostal pozvánku do Aliancie.