Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

NATO: Krajiny západného Balkánu sú v našom strategickom záujme

Na snímke v popredí uprostred minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, v pozadí sprava zástupca generálneho tajomníka NATO Mircea Geoana, minister zahraničných vecí Rumunska Bogdan Aurescu, minister zahraničných vecí Litvy Gabrielius Landsbergis, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Maďarska Péter Sztáray, minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský, ministerka zahraničných vecí Bulharska Teodora Genchovska, ministerka zahraničných vecí Estónska Eva-Maria Liimetsová, minister zahraničných vecí Lotyšska Edgar Rinkevics, námestník ministra zahraničných vecí Poľska Pawiel Jablonsky a námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre európske a euroázijské záležitosti Karen Donfriedová počas tlačovej konferencie na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí východného krídla NATO (Bukurešťská deviatka) Bulharska, Česka, Estónska, Poľska, Rumunska, Maďarska, Litvy, Lotyšska a Slovenska 31. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Geoana privítal zvýšenie výdavkov na obranu členských krajín NATO v tomto regióne a povedal, že ide o prirodzenú reakciu na správanie Ruska.

Priština 7. júla (TASR) - Krajiny západného Balkánu nečelia "bezprostrednej hrozbe" z vojenského konfliktu na Ukrajine a sú v strategickom záujme Severoatlantickej aliancie. Vo štvrtok to uviedol námestník generálneho tajomníka NATO Mircea Geoana počas návštevy Kosova. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Geoana navštívil hlavné mesto Kosova Priština, kde sa stretol s miestnymi predstaviteľmi a navštívil aj medzinárodnú misiu pod velením NATO v Kosove (KFOR).

Námestník generálneho tajomníka NATO odsúdil ruskú "nelogickú a brutálnu vojnu" na Ukrajine a jej škodlivý vplyv na tento región.

"Západný Balkán je v našom strategickom záujme. Chcem vyslať posolstvo nádeje pre všetkých obyvateľov západného Balkánu, že sa napokon všetci ocitneme v európskej a euroatlantickej rodine," povedal Geoana.

Albánsko, Chorvátsko, Čierna Hora a Severné Macedónsko sú v súčasnosti členskými štátmi Severoatlantickej aliancie, zatiaľ čo Srbsko i Bosna a Hercegovina sú partnerskými krajinami NATO, pripomína AP.

Kosovo uviedlo, že sa bude sa uchádzať o členstvo v programe Partnerstvo za mier, ktoré sa považuje za prvý krok v procese integrácie do NATO. Jednotky Severoatlantickej aliancie sú na území Kosova prítomné od roku 1999, teda od skončenia vojny v Kosove.

Geoana privítal zvýšenie výdavkov na obranu členských krajín NATO v tomto regióne a povedal, že ide o prirodzenú reakciu na správanie Ruska. Dodal, že Severoatlantická aliancia je v prípade potreby pripravená "brániť všetkých spojencov a každý centimeter ich územia".

Námestník generálneho tajomníka NATO opätovne potvrdil záväzok NATO dlhodobo stáť pri Ukrajine. "Zaslúžia si našu pomoc. Tento veľký národ si zaslúži byť slobodným, nezávislým a zvrchovaným národom v Európe," dodal.