Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

NATO: Mnohonárodná bojová skupina na Slovensku je oficiálne funkčná

Na snímke veliteľ Mnohonárodného zboru Severovýchod v Štetíne generálporučík Jürgen-Joachim von Sandrart (vľavo) predáva zástavu do rúk novému veliteľovi Tímu pre integráciu síl NATO na Slovensku (NFIU) Mariánovi Kurillovi na slávnostnom ceremoniáli 2. augusta 2022 v kasárňach Vajnory v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Cvičenie prebiehalo v dňoch 20. až 22. septembra.

Brusel 5. októbra (TASR) - Nová mnohonárodná bojová skupina NATO na Slovensku je po nedávnom integračnom výcviku oficiálne funkčná. Oznámila to v stredu Severoatlantická aliancia na svojej webovej stránke, informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Aliancia spresnila, že vojaci z Českej republiky, Nemecka, Slovenska, Slovinska a Spojených štátov amerických sa zúčastnili na cvičení s názvom Strong Cohesion 2022, ktoré bolo určené na preverenie funkčnosti tejto bojovej skupiny a schopnosti spolupracovať pod jednotným velením.

Na záver cvičenia tím zástupcov z každej zapojenej krajiny vyhlásil, že bojová skupina NATO na Slovensku je pripravená začať si plniť svoje úlohy.

Cvičenie prebiehalo v dňoch 20. až 22. septembra.

Aliancia pri tejto príležitosti pripomenula, že po nevyprovokovanej ruskej invázii na Ukrajinu sa spojenci rozhodli zriadiť štyri nové mnohonárodné bojové skupiny, a to v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku.

"Tieto kroky výrazne posilňujú odstrašovacie kapacity NATO a schopnosť brániť sa proti akejkoľvek agresii vo východnej časti Aliancie," uvádza sa vo zverejnenom vyhlásení.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)