Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

NATO neuzná výsledok referend na okupovaných územiach Ukrajiny

Vojenské vozidlo prechádza okolo bilbordu s nápisom "S Ruskom navždy, 27. september" pred referendom o pripojení Luhanskej samozvanej republike na východe Ukrajiny k Rusku vo štvrtok 22. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Falošné referendá v Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti Ukrajiny nemajú žiadnu legitimitu a budú očividným porušením Charty OSN, uvádza sa v oficiálnom vyhlásení.

Brusel 27. septembra (TASR) - Severoatlantická aliancia v piatkovom oficiálnom oznámení dôrazne odsúdila plán uskutočniť falošné referendá o vstupe do Ruskej federácie v ukrajinských oblastiach čiastočne kontrolovaných ruskou armádou. Informuje o tom spravodajca TASR z Bruselu.

NATO v tejto súvislosti pripomenulo rezolúciu Valného zhromaždenia OSN z 2. marca 2022 s názvom "Agresia proti Ukrajine", v ktorej sa uvádza, že žiadne nadobudnutie územia vyplývajúce z použitia hrozby alebo sily nemožno uznať za zákonné.

"Spojenci neuznávajú a nikdy neuznajú nezákonnú a nelegitímnu anexiu Krymu Ruskom. Falošné referendá v Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti Ukrajiny nemajú žiadnu legitimitu a budú očividným porušením Charty OSN. Spojenci NATO neuznajú ich nezákonnú anexiu. Tieto oblasti sú Ukrajina. Vyzývame všetky štáty, aby odmietli očividné pokusy Ruska o územné zisky," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení.

Ľudia z Luhanskej oblasti, územia kontrolovaného proruskou separatistickou vládou, ktorí však žijú v Rusku, volia v referende o pripojení samozvanej Luhanskej republiky k Rusku vo volebnej miestnosti zriadenej v dočasnom ubytovaní vo Volgograde v piatok 23. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Podľa stanoviska Aliancie ruské rozhodnutia o referendách na Ukrajine vrátane čiastočnej vojenskej mobilizácie sú ďalšou eskaláciou nezákonnej vojny vedenej proti Ukrajine.

NATO zároveň zdôraznilo, že odmieta nezodpovednú "jadrovú rétoriku" Ruska.

"Rusko nesie plnú zodpovednosť za vojnu, za obrovské utrpenie, ktoré jeho agresia prináša ukrajinskému ľudu, ako aj za cenu vojny pre ruský ľud, ktorý sa teraz mobilizuje. Rusko má vo svojich rukách ukončenie konfliktu. Rusko musí okamžite zastaviť túto vojnu a stiahnuť sa z Ukrajiny," uvádza sa vo výzve Aliancie.

Uvedený dokument spresňuje, že spojenci NATO sú aj naďalej odhodlaní poskytovať politickú a praktickú podporu Ukrajine, ktorá sa bráni proti ruskej agresii.







(spravodajca TASR Jaromír Novak)