Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

NATO odsúdilo Rusko za uznanie separatistických republík v Donbase

Na archívnej snímke z 25. mája 2017 generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Stoltenberg vyzval Rusko, aby si "zvolilo cestu diplomacie" a stiahlo svojich vyše 150.000 vojakov, ktorých v ostatných týždňoch zhromaždilo pri ukrajinských hraniciach.

Brusel 21. februára (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odsúdil rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať za nezávislé štáty dve separatistické oblasti ležiace na východe Ukrajiny - Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR). Uviedol pritom, že takýto krok je porušením tzv. minských dohôd, informuje agentúra AFP.

Stoltenberg povedal, že Rusko týmto rozhodnutím "ešte viac podkopáva suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, oslabuje snahy o vyriešenie konfliktu a porušuje minské dohody", ktoré taktiež podpísalo.

"Moskva naďalej podnecuje konflikt na východe Ukrajiny tým, že poskytuje finančnú pomoc a vojenskú podporu separatistom. Pokúša sa tiež nájsť si zámienku na ďalšiu inváziu na Ukrajine," dodal Stoltenberg.

Rusko vyzval, aby si "zvolilo cestu diplomacie" a stiahlo svojich vyše 150.000 vojakov, ktorých v ostatných týždňoch zhromaždilo pri ukrajinských hraniciach.

Ukrajina nie je členskou krajinou NATO a Stoltenberg v tejto súvislosti povedal, že do nej nebudú vyslané ozbrojené sily Aliancie, aby ju bránili pred prípadným napadnutím Ruska. Členské krajiny NATO, obzvlášť Spojené štáty, však Ukrajine posielajú zbrane a iné zásoby. Zároveň vysielajú vojakov do členských krajín na východnom krídle NATO, aby posilnili ich bezpečnosť.