Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

NATO odsúdilo údajný iránsky kybernetický útok voči Albánsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

NATO tiež prisľúbilo posilnenie obrany členských krajín voči hackerom.

Brusel 8. septembra (TASR) - Severoatlantická aliancia vo štvrtok odsúdila kybernetický útok voči Albánsku, z ktorého Tirana aj Washington obvinili Irán. NATO tiež prisľúbilo posilnenie obrany členských krajín voči hackerom. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Spojenci NATO vyjadrili solidaritu s Albánskom čo sa týka nedávneho útoku na jeho informačnú infraštruktúru. "Dôrazne odsudzujeme takéto zlomyseľné kybernetické aktivity, ktorých cieľom je destabilizovať a poškodiť bezpečnosť" niektorého z členov a narušiť každodenný život občanov, uviedli vo vyhlásení.

NATO sa zaviazalo "poskytnúť Albánsku podporu pri posilňovaní jeho kapacít kybernetickej obrany, aby v budúcnosti dokázalo odolať a odraziť takéto škodlivé kybernetické aktivity".

Albánsky premiér Edi Rama v stredu obvinil Irán z toho, že 15. júla spustil kybernetický útok namierený proti albánskym inštitúciám s cieľom "ochromiť verejné služby a nabúrať sa do dát a elektronickej komunikácie vládnych systémov".

Albánsko, ktoré sa k NATO pridalo v roku 2009, v reakcii na kroky Teheránu prerušilo s Iránom diplomatické vzťahy. Irán toto rozhodnutie ostro odsúdil a tvrdenia Tirany o hackerskom útoku označil za "nepodložené".

Vzťahy medzi Albánskom a Iránom sú napäté od roku 2014, keď sa Tirana rozhodla prijať približne 3000 členov iránskej exilovej opozičnej organizácie Ľudoví mudžahedíni (MEK).