Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

NATO po zabití Solejmáního pozastavilo výcvikové misie v Iraku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Napätie na Blízkom východe sa prudko zvyšuje.

Brusel 4. januára (TASR) - NATO po zabití iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního pozastavilo svoje výcvikové misie v Iraku. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na sobotňajšie vyhlásenie hovorcu Aliancie.

Misia NATO v Iraku, na ktorej sa zúčastňuje niekoľko stoviek vojakov, poskytuje výcvik tamojším vládnym bezpečnostným silám na žiadosť vlády v Bagdade. Cieľom je zabrániť návratu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

"Misia NATO pokračuje; výcvikové aktivity sú však v súčasnej dobe pozastavené," povedal hovorca NATO Dylan White. White takisto potvrdil, že generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prostredníctvom telefónu hovoril s americkým ministrom obrany Markom Esperom v súvislosti s "nedávnym vývojom".

Vojenská koalícia pod vedením Spojených štátov, ktorá pomáha irackým silám bojovať proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS), takisto z bezpečnostných dôvodov obmedzila rozsah svojich operácií v Iraku.

Veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání a ďalší príslušníci Ľudových mobilizačných síl (PMF) podporovaných Iránom prišli o život v piatok počas leteckého útoku USA v blízkosti letiska v Bagdade.

Táto udalosť prudko zvýšila napätie na Blízkom východe, pričom iránski predstavitelia prisľúbili dôraznú "odplatu".