Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

VIDEO: NATO potvrdilo exkluzívne výroky Lajčáka pre Tablet.TV

Foto: Tablet.tv

Severoatlantická aliancia má dôkazy o dodávkach ťažkých zbraní proruským povstalcom na Ukrajine z Ruska a účasti ruských vojsk na Ukrajine.

Brusel 4. februára (Teraz.sk/TASR) - NATO má dôkazy, že Rusko dodalo proruským separatistom na východnej Ukrajine veľké množstvo ťažkých zbraní. Uviedol dnes v bruselskej centrále Severoatlantickej aliancie vyššie postavený dôstojník NATO pod podmienkou zachovania anonymity.

Diplomati NATO mali dnes sériu stretnutí s predstaviteľmi médií, ktoré predchádzali štvrtkovému zasadnutiu ministrov obrany 28 členských štátov tohto obranného zoskupenia.

Uvedený zdroj spresnil, že ruská strana dodala separatistom predovšetkým tanky, delostrelectvo, raketové systémy a tiež systémy protivzdušnej obrany.

"Je jasné, že ide o priamu podporu Ruska pre separatistov,"
upozornil diplomat počas tlačovej konferencie. Na východe Ukrajiny sa podľa neho nachádza niekoľko stoviek príslušníkov ruskej armády a v blízkosti ukrajinských hraníc sú sústredené významné bojové sily.



Podľa slov diplomata NATO by Rusko malo pochopiť, že prítomnosť ruských vojsk na východnej Ukrajine destabilizuje situáciu v regióne.

Novinári prítomní na tlačovej konferencii mali možnosť vidieť satelitné fotografie zhotovené v lete roku 2014, ktoré potvrdili nárast počtu ruskej vojenskej techniky na hraniciach s Ukrajinou, ako aj videozábery útokov na ukrajinské pozície z územia Ruska, ku ktorým došlo v rovnakom období.

Nemenovaný diplomat dal jasne najavo, že NATO ako vojenská organizácia nepomôže ukrajinskej armáde v jej konflikte s povstalcami. Aliancia však podľa neho nemôže zabrániť svojim členským krajinám, aby podporili Kyjev poskytnutím vojenského vybavenia či komunikačných prostriedkov.

LAJČÁK: Podľa informácií pôsobí na Ukrajine regulárna ruská armáda

"Každá krajina prijíma svoje vlastné rozhodnutia. NATO nemôže a ani nebude poskytovať zbrane. Ak to ale niektorý členský štát chce urobiť, je to jeho rozhodnutie," skonštatoval diplomat NATO.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pre Tablet.tv pritom tieto exkluzívne informácie o dôkazoch NATO prezradil už 23. januára. V súvislosti s napätou situáciou na Ukrajine potvrdil prítomnosť regulárnych ruských vojsk a techniky operujúcich na východe krajiny.

„Spravodajské informácie Severoatlantickej aliancie, ktoré máme k dispozícii, hovoria o presunoch regulárnej techniky cez rusko-ukrajinské hranice a o prítomnosti regulárnych jednotiek ruskej armády na ukrajinskom území,“ uviedol minister zahraničných vecí pre Tablet.TV.

Štvrtkové zasadnutie ministrov obrany je zamerané na zhodnotenie odporúčaní septembrového summitu NATO vo Walese s dôrazom na budovanie takzvaných styčných tímov (minizákladní) v krajinách východnej a juhovýchodnej Európy a na posilnenie obranyschopnosti východného krídla aliancie budovaním jednotiek rýchlej reakcie.