Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

NATO poverilo generála Woltera koordináciou aktivít proti koronavírusu

Na archívnej snímke americký generál Tod Wolters. Foto: TASR/AP

Pôjde napríklad o identifikáciu kapacít leteckých nákladov na zabezpečenie dodávok zdravotníckych pomôcok, koordináciu akejkoľvek nadbytočnej kapacity alebo zásob.

Brusel 2. apríla (TASR) - Ministri zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie vo štvrtok prostredníctvom videokonferencie poverili najvyššieho vojenského veliteľa NATO posilnením boja Aliancie proti "neviditeľnému nepriateľovi", ktorým je pandémia koronavírusu.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii, prenášanej prostredníctvom videoprenosu, spresnil, že diplomati touto úlohou poverili amerického generála Toda Woltersa. Jeho úlohou bude zlepšiť koordináciu medzi 30 spojencami z Aliancie, aby sa potrebný zdravotnícky materiál mohol rýchlejšie doručiť krajinám, ktoré ho najviac potrebujú.

"NATO bolo vytvorené na riešenie kríz. Takže môžeme pomôcť. A Aliancia zohrá svoju úlohu. Rozhodli sme sa, že náš najvyšší veliteľ, generál Wolters, bude koordinovať potrebnú vojenskú podporu v boji proti tejto kríze na urýchlenie a zvýšenie pomoci," uviedol Stoltenberg.

Dodal, že pôjde napríklad o identifikáciu kapacít leteckých nákladov na zabezpečenie dodávok zdravotníckych pomôcok, koordináciu akejkoľvek nadbytočnej kapacity alebo zásob. NATO v spolupráci s Európskou organizáciou pre bezpečnosť leteckej premávky (Eurocontrol) zaistí zjednodušené postupy pre rýchlu leteckú mobilitu, aj za použitia prednostného volacieho znaku NATO pre lety určené na vojenskú pomoc.

Šéf Aliancie sa poďakoval za doterajšiu výraznú podporu, ktorú už spojenci poskytli iným krajinám, vrátane leteckej prepravy kritických zdravotníckych potrieb z celého sveta a poskytovanie zdravotníckeho personálu a vybavenia. V neposlednom rade ocenil aj poskytovanie transparentných a aktuálnych informácií slúžiacich pri boji proti pandémii a tiež boj proti dezinformáciám šíreným v spojitosti s COVID-19.

Stoltenberg dodal, že v polovici apríla zvolá aj stretnutie ministrov obrany NATO v snahe prehodnotiť podporu, ktorú Aliancia poskytujeme spojencom, a v prípade potreby budú prijaté ďalšie rozhodnutia o ďalších krokoch súvisiacich s pandémiou.

Okrem zdravotnej krízy sa ministri zahraničných vecí venovali aj ďalším témam, pričom Stoltenberg skonštatoval, že "primárnou zodpovednosťou NATO je zaistiť bezpečnosť a obranu takmer jednej miliarde ľudí", čo Aliancia aj naďalej plní. Generál Wolters informoval ministrov o stave vojenskej pripravenosti NATO a zdôraznil, že schopnosť NATO viesť operácie nebola oslabená, čo sa týka aj fungovania mnohonárodných bojových skupín na východnom krídle Aliancie, ochrany vzdušného priestoru spojencov bez bojových lietadiel a prebiehajúcich námorných operácií.

Ministri sa dohodli na ďalších krokoch NATO v boji proti terorizmu, budovaní stability a posilňovaní partnerstiev na Blízkom východe a v severnej Afrike. Diplomati odsúhlasili rozšírenie výcvikovej misie NATO v Iraku prevzatím niektorých výcvikových aktivít medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu, ktorá bola pod vedením USA, vrátane výcviku a vzdelávania poddôstojníkov, ženistov a federálnej polície. Stoltenberg zdôraznil, že k tomu dochádza po konzultáciách s irackými orgánmi a s medzinárodnou koalíciou.

Šéf Aliancie zároveň potvrdil, že NATO pokračuje v záväzku k zaisteniu dlhodobého mieru a stability v Afganistane, pričom do leta dôjde k zníženiu počtu jednotiek spojencov na približne 12.000 vojakov a inštruktorov. Spresnil, že zatiaľ nebolo prijaté rozhodnutie o ďalšom znižovaní vojenskej prítomnosti NATO v Afganistane.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)