Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

NATO prizvalo do svojich radov Fínsko a Švédsko

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (v prednom rade prvá sprava) a lídri krajín členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) pózujú na spoločnej fotografii po oficiálnom privítaní na summite Severoatlantickej aliancie v Madride 28. júna 2022. Foto: TASR/AP

Fínsko a Švédsko sa po pristúpení (do Aliancie) stanú bezpečnejšími, NATO bude silnejšie a bezpečnejší bude aj euroatlantický priestor, vyhlásili lídri krajín NATO.

Madrid 29. júna (TASR) - Severoatlantická aliancia na summite v Madride v stredu rozhodla o prizvaní Fínska a Švédska do svojich radov. Hlavy štátov a vlád členských štátov NATO na summite zároveň súhlasili s podpísaním prístupových protokolov s týmito dvoma krajinami. Vyplýva to z tlačového vyhlásenia účastníkov summitu.

Lídri krajín NATO vo vyhlásení potvrdili politiku otvorených dverí Aliancie.

"V prípade vstupu do Aliancie je životne dôležité, aby sa brali riadne do úvahy legitímne bezpečnostné záujmy všetkých spojencov," uviedli k pozvánke pre Fínsko a Švédsko lídri členských krajín. Privítali trojstranné memorandum o bezpečnostnej spolupráci, ktoré v utorok podpísali ministri zahraničných vecí Turecka, Fínska a Švédska. Po podpísaní tohto dokumentu Turecko vyhlásilo, že už nebude klásť prekážky týmto dvom severským krajinám v ich snahách vstúpiť do NATO.

"Fínsko a Švédsko sa po pristúpení (do Aliancie) stanú bezpečnejšími, NATO bude silnejšie a bezpečnejší bude aj euroatlantický priestor," vyhlásili lídri krajín NATO. Zdôraznili pritom, že bezpečnosť Fínska a Švédska je pre Alianciu mimoriadne dôležitá, a to aj počas prístupového procesu.