Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

NATO sa dohodlo na posilnení svojho východného krídla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Reaguje tak na krok ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý nariadil vojenský útok na Ukrajinu.

Brusel 24. februára (TASR) - Severoatlantická aliancia (NATO) sa vo štvrtok dohodla, že posilní svoje pozemné, námorné a vzdušné sily na východnom krídle NATO blízko Ukrajiny a Ruska. Reaguje tak na krok ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý nariadil vojenský útok na Ukrajinu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"Vysielame na východné krídlo NATO ďalšie obranné pozemné a vzdušné sily, ako aj ďalšie námorné sily," oznámili vo vyhlásení veľvyslanci pri NATO po mimoriadnom zasadnutí. "Zvýšili sme pripravenosť našich síl na všetky možné udalosti," dodali vo vyhlásení.

Kým niektoré z 30 členských štátov NATO už zásobujú Ukrajinu zbraňami, strelivom a ďalším vojenským vybavením, NATO ako organizácia to nerobí. Nepodnikne ani žiadnu vojenskú akciu na pomoc Ukrajine, ktorá je blízkym partnerom aliancie, ale jej členstvo v nej nie je vo výhľade.

Krajiny najbližšie ku konfliktu - Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko - sú medzi štátmi, ktoré odštartovali zriedkavé konzultácie na základe článku 4 zakladajúcej zmluvy NATO. Ten môže byť aktivovaný, keď je ohrozená územná celistvosť, politická nezávislosť alebo bezpečnosť niektorej zo zmluvných strán NATO.

"Rozhodli sme sa, v súlade s naším obranným plánom na ochranu všetkých spojencov, podniknúť ďalšie kroky, ktorými sa posilní zastrašovanie a obrana v celej aliancii," uviedli veľvyslanci. "Naše opatrenia sú a zostanú preventívne, primerané a neeskalačné," dodali.