Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

NATO schválilo ďalšie zbrane pre Ukrajinu

Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg informuje médiá počas príchodu na stretnutie ministrov zahraničných vecí členských štátov Severoatlantickej aliancie v sídle NATO v belgickom Bruseli 6. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Súčasťou nového balíka pre Ukrajinu je aj finančná a humanitárna pomoc, priblížil šéf NATO.

Brusel 7. apríla (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odmietol vo štvrtok novinárom prezradiť podrobnosti o dodávkach vojenskej pomoci Ukrajine, ktoré sú súčasťou nového balíka pomoci. Zároveň opäť zdôraznil, že vojna môže potrvať ešte niekoľko rokov. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Podľa Stoltenberga je "často lepšie nešpecifikovať," aké zbraňové systémy NATO posiela na Ukrajinu. "Uisťujem vás, že spojenci posielajú (Ukrajine) širokú škálu rôznych zbraňových systémov," povedal Stoltenberg po stretnutí členských štátov Aliancie v Bruseli.

Súčasťou nového balíka pre Ukrajinu je aj finančná a humanitárna pomoc, priblížil šéf NATO. "Diskutovali sme o tom, ako ešte pomôžeme, vrátane pomoci v oblasti kybernetickej bezpečnosti a poskytnutia vybavenia pre ochranu Ukrajiny pred chemickými a biologickými hrozbami," dodal Stoltenberg.

Stoltenberg, rovnako ako ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, dostal od novinárov otázku týkajúcu sa videa šíriaceho sa na sociálnych sieťach, ktoré údajne zachytáva, ako ukrajinskí vojaci zabili ruského zajatca. Šéf Aliancie predmetné video podľa vlastných slov ešte nevidel.

Na snímke zľava ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odpovedajú na otázky novinárov počas tlačovej konferencie pred zasadnutím Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí v sídle NATO v Bruseli vo štvrtok 7. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


"Poviem však, že každá správa o možnom porušení medzinárodného práva by sa mala byť vyšetrená, a samozrejme, každé porušenie medzinárodného práva a akýkoľvek vojnový zločin je vždy neprijateľný," povedal Stoltenberg.

Šéf NATO ďalej zopakoval, že nič nenasvedčuje tomu, že by ruský prezident Vladimir Putin upustil od svojich ambícií ovládnuť celú Ukrajinu. "Táto vojna môže trvať ešte týždne, ale aj mesiace a možno aj roky," zdôraznil.

Stoltenberg ešte v utorok vyhlásil, že Rusko plánuje vojensky obsadiť celú oblasť Donbasu na východe Ukrajiny, aby vytvorilo koridor z Ruska na Krymský polostrov, ktorý anektovalo v roku 2014. Dodal, že ruské sily sa presúvajú smerom od Kyjeva, aby sa "preskupili, prezbrojili a zásobili a zmenili svoje zameranie na východ".