Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg podporuje zvýšenie výdavkov na obranu nad dve percentá

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Členské krajiny NATO Stoltenberg zároveň vyzval, aby posilnili svoju podporu Kyjevu aj prostredníctvom dodania bojových tankov, píše Die Welt.

Berlín 25. januára (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu povedal, že členské krajiny aliancie čoskoro zvýšia výdavky na obranu nad súčasnú úroveň aspoň dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP). TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky denníka Die Welt.

Stoltenberg podľa svojich slov na júlovom summite NATO očakáva stanovenie nového cieľa rozpočtových výdavkov na obranu. Pripomenul, že súčasný cieľ (dve percentá HDP) bol prijatý v roku 2014 na obdobie desať rokov. "Preto ho teraz musíme aktualizovať," uviedol.

Členské krajiny NATO zároveň vyzval, aby posilnili svoju podporu Kyjevu aj prostredníctvom dodania bojových tankov, píše Die Welt.

Stoltenberg takisto pripomenul špeciálny fond nemeckej vlády pre armádu vo výške 100 miliárd eur. Je určený na prezbrojenie armády a modernizáciu jej zastaraného vybavenia, pričom nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz jeho vznik oznámil tri dni po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Cieľom je investovať viac do bezpečnosti krajiny a chrániť slobodu a demokraciu.

Nemecko patrí medzi členské krajiny NATO, ktoré súčasný dvojpercentný cieľ výdavkov na obranu nespĺňajú, píše DPA.