Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

S presídľovaním evakuovaných Afgancov pomôže okolo 300 vojakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sily rýchlej reakcie NATO boli aktivované naposledy v auguste 2005.

Brusel 9. septembra (TASR) - Severoatlantická aliancia nasadila na rôzne miesta po Európe okolo 300 vojakov zo síl rýchlej reakcie na pomoc osobám, ktoré boli evakuované z Afganistanu a čakajú na premiestnenie. Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúra DPA s odkazom na nemenovaných predstaviteľov NATO.

Sily rýchlej reakcie NATO boli aktivované naposledy v auguste 2005, aby poskytli pomoc po hurikáne Katrina v USA a o niekoľko mesiacov neskôr pomáhali s poskytovaním pomoci po veľkom zemetrasení v Pakistane.

Vojaci NATO boli podľa zdroja citovaného DPA nasadení na rôznych miestach, kde sú v Európe ubytovaní afganskí utečenci, pričom vyše 20 krajín 30-člennej Aliancie prispieva nejakou formou podpory k tomuto spoločnému úsiliu.

Okrem toho stovky zamestnancov NATO podporujú operáciu cez regionálne veliteľské centrály a aj priamo z bruselského sídla Aliancie.

Podľa tohotýždňového písomného vyhlásenia Aliancie po tom, ako Taliban koncom augusta prevzal kontrolu nad Afganistanom, bolo z tejto krajiny evakuovaných okolo 2000 Afgancov, ktorí pracovali pre NATO, spolu s ich rodinami.

"Mnohí z nich sa nachádzajú v procese presídľovania do spojeneckých krajín vrátane USA,“ oznámila Aliancia v pondelok.

Podľa DPA asi 1400 z nich v stredu ešte stále čakalo, kam budú dlhodobo premiestnení. Strediská núdzového príjmu pre evakuovaných Afgancov boli zriadené napríklad v Poľsku a Kosove.

NATO rozhodlo o rozmiestnení síl rýchlej reakcie 24. augusta, zhruba týždeň po tom, ako sa v Kábule ujal moci Taliban.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)