Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

NATO vyzvalo Taliban, aby umožnil evakuáciu ľudí z Afganistanu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Spoločné vyhlásenie 30 členských krajín NATO zverejnili po mimoriadnej videokonferencii ich ministrov zahraničných vecí s cieľom prediskutovať evakuačné úsilie a ďalšie potrebné kroky.

Brusel 20. augusta (TASR) - Severoatlantická aliancia vyzvala v piatok afganské hnutie Taliban, aby umožnilo evakuáciu ľudí z Afganistanu. Zároveň sľúbila, že spojenci zostanú v "úzkej koordinácii", kým budú operácie pokračovať. Informovala o tom agentúra AFP.

Spoločné vyhlásenie 30 členských krajín NATO zverejnili po mimoriadnej videokonferencii ich ministrov zahraničných vecí s cieľom prediskutovať evakuačné úsilie a ďalšie potrebné kroky.

"Vyzývame tých, ktorí majú v Afganistane právomoci, aby rešpektovali a uľahčovali ich bezpečný a riadny odlet, a to aj prostredníctvom Medzinárodného letiska Hámida Karzaja v Kábule... Kým budú evakuačné operácie pokračovať, budeme na letisku udržiavať úzku operačnú koordináciu prostredníctvom spojeneckých vojenských prostriedkov," uvádza sa vo vyhlásení NATO.

Spojenci USA a NATO od víkendu, keď Taliban ovládol hlavné mesto Kábul a znovu získal moc v krajine, letecky transportujú z metropoly svojich občanov i afganský personál s rodinami.

Z Kábulu sa dostali už tisíce ľudí. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg však na začiatku videokonferencie upozornil, že mnohí cudzinci a Afganci majú problém dostať sa na letisko.

AFP poznamenala, že Aliancia zastavila svoju misiu v Afganistane v máji po tom, čo sa Spojené štáty rozhodli stiahnuť svoje jednotky, ale stále tam má približne 800 civilných zamestnancov, ktorí pomáhajú riadiť kábulské letisko.

Hoci niekoľko krajín začalo letecky transportovať svojich štátnych príslušníkov i miestnych spojencov do bezpečia, Stoltenberg varoval, že "spojenci musia spolupracovať a Taliban musí spolupracovať".

"Stovky zamestnancov NATO vrátane externých tiež zohrávajú zásadnú úlohu," povedal Stoltenberg a poďakoval sa americkým, britským a tureckým jednotkám za ochranu personálu NATO v Kábule a na letisku. "Udržali letisko v Kábule v prevádzke vrátane riadenia letovej prevádzky, základných letiskových služieb a komunikácie... Hlavnou výzvou, ktorej čelíme, je zaistiť, aby sa ľudia mohli dostať na letisko v Kábule," povedal Stoltenberg ministrom po správach, že Taliban "loví Afgancov", ktorí pracovali pre NATO.

"Očakávame, že Taliban umožní bezpečný prechod všetkým cudzím štátnym príslušníkom a Afgancom, ktorí sa pokúšajú opustiť krajinu. Toto je dnes najnaliehavejšia úloha," dodal šéf NATO.