Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

NATO zníži počet vojakov v Afganistane, ak Taliban dodrží dohodu s USA

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, archívna foto. Foto: TASR/AP

NATO v prípade, ak Taliban pristúpi k dohode, nebude váhať a zníži svoje jednotky v počte okolo 16.000 príslušníkov.

Brusel 4. marca (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval v stredu hnutie Taliban, aby dodržiavalo svoje záväzky dohodnuté so Spojenými štátmi. Podľa jeho slov je to základný predpoklad na začatie sťahovania jednotiek Severoatlantickej aliancie z Afganistanu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Šéf Aliancie pripomenul, že mierová dohoda medzi USA a Talibanom je príležitosťou na začatie rokovaní medzi znepriatelenými stranami v Afganistane a na dosiahnutie udržateľného mieru.

"Aby mohol Taliban využiť túto príležitosť, musí si splniť svoje záväzky. Musíme vidieť zníženie prípadov násilia a snahu vyhnúť sa oslabovaniu dohody," zdôraznil Stoltenberg počas tlačovej konferencie s chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom v Záhrebe. Stoltenberg odcestoval do Záhrebu na dvojdňové neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ.

"Našu prítomnosť znížime iba vtedy, ak Taliban pristúpi k dohode, ktorú podpísal," odkázal Stoltenberg a spresnil, že NATO v takomto prípade nebude váhať a zníži svoje jednotky v počte okolo 16.000 príslušníkov, ktoré v Afganistane fungujú v rámci operácie Rozhodná podpora.

spravodajca TASR Jaromír Novak