Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

NATO:Ruskom plánované referendá na Ukrajine sú ďalšou eskaláciou vojny

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan hovorí na tlačovom brífingu v Bielom dome vo Washingtone v utorok 20. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Tieto referendá sú urážkou zásad suverenity a územnej celistvosti, ktoré sú základom medzinárodného systému, povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Brusel/Washington 20. septembra (TASR) - Severoatlantická aliancia a Spojené štáty americké v utorok odsúdili proruskými úradmi plánované referendá o anexii častí Ukrajiny ako "fiktívne" a vyhlásili, že ich výsledky neuznajú.

Ako pripomenula agentúra AFP, predstavitelia samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej, ako aj Ruskom dosadení zástupcovia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny v utorok oznámili, že v termíne od 23. do 27. septembra usporiadajú referendá o pripojení sa k Rusku.

"Tieto referendá sú urážkou zásad suverenity a územnej celistvosti, ktoré sú základom medzinárodného systému," povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

"Ak sa to naozaj stane, Spojené štáty nikdy neuznajú nároky Ruska na akékoľvek údajne anektované časti Ukrajiny," povedal.

Sullivan dodal, že referendá i údajný plán ruského vedenia povolať do vojny viac vojakov sú reakciou na nedávne neúspechy ruskej armády, keď ukrajinské jednotky znovu dobyli územia okupované dovtedy ruskými jednotkami.

"Toto nie sú kroky sebavedomej krajiny. Nie sú to akty sily, práve naopak," konštatoval Sullivan.



Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg - podobne ako USA - odsúdil plány Ruskom podporovaných úradov na usporiadanie referend na Ukrajine a varoval, že ide o ďalšiu eskaláciu vojny vyvolanú Kremľom.

"Fiktívne referendá nemajú žiadnu legitimitu a nemenia podstatu ruskej agresívnej vojny proti Ukrajine. Ide o ďalšiu eskaláciu Putinovej vojny," napísal generálny tajomník Severoatlantickej aliancie na Twitteri.

Zdôraznil, že "medzinárodné spoločenstvo musí odsúdiť toto hrubé porušenie medzinárodného práva a zintenzívniť podporu Ukrajine".

Rusko v roku 2014 podobným spôsobom anektovalo aj Krymský polostrov. Ani toto referendum nebolo medzinárodne uznané. Výsledky avizovaných referend, ktoré vlády západných krajín podľa všetkého neuznajú, môžu viesť k eskalácii vojenského konfliktu na Ukrajine, konštatuje agentúra AP citovaná agentúrou TASR.