Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Navaľná z exilu vyzýva na pokračovanie boja proti Putinovmu režimu

Na snímke Julija Navaľná. Foto: TASR/AP

Navaľná je vdova po zosnulom ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom, ktorý podľa ruských úradov zomrel vo februári v trestaneckej kolónii.

Londýn 7. mája (TASR) - Exilová líderka ruskej opozície Julija Navaľná v utorok apelovala na svojich priaznivcov, aby nepoľavovali v boji proti režimu šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorého označila za klamára, zlodeja a vraha. Urobila tak krátko predtým, ako Putin zložil prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie, uvádza TASR.

Navaľná je vdova po zosnulom ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom, ktorý podľa ruských úradov zomrel vo februári v trestaneckej kolónii. Podľa úmrtného listu zomrel prirodzenou smrťou, Navaľného priaznivci sú však presvedčení o tom, že ho zavraždili.

Vo videodkaze zverejnenom na platforme YouTube politička kritizovala, že Putin za posledných vyše 20 rokov vládnutia nesplnil sľuby a vízie, medzi ktoré patrí zlepšenie životných podmienok ruských občanov.

Tvrdila, že Putinovo uplynulé funkčné obdobie bolo poznačené "krvavou a nezmyselnou vojnou" na Ukrajine a politickými represiami v Rusku.

Ruské tajné služby obvinila z neschopnosti zabrániť marcovému teroristickému útoku na predmestí Moskvy, pritom podľa nej každý deň zatýkajú nevinných ľudí vrátane novinárov a občianskych aktivistov.

"V Rusku je niekoľko stoviek politických väzňov, ktorí sú vystavení neľudským podmienkam. Každý deň sa otvárajú nové prípady," dodala.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk medzičasom vyjadril znepokojenie nad stúpajúcim počtom novinárov, ktorých v Rusku obviňujú a väznia. Vyzval preto na okamžité zastavenie represií ruskými orgánmi a zachovanie práva na slobodu prejavu.