Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Navaľného právnici sa proti jeho uväzneniu hodlajú odvolať na ESĽP

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj stojí počas vypočúvania na súde, 2. februára 2021 v Moskve. Foto: TASR/AP

Uväznenie Navaľného odsúdili predstavitelia viacerých západných demokracií vrátane USA, EÚ, Británie, Francúzska a Nemecka.

Moskva 3. februára (TASR) - Advokátsky tím ruského disidenta Alexeja Navaľného sa odvolá voči utorkovému rozhodnutiu moskovského súdu, ktorý zmenil jeho podmienečný trest v kauze Yves Rocher na skutočný pobyt za mrežami na dva roky a osem mesiacov. Súd pritom zohľadnil približne ročný pobyt v domácom väzení, ktorý si Navaľnyj odpykal už predtým.

Jeho právnici sú pripravení podať odvolanie na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP), keďže v Rusku už vyčerpali všetky možnosti, uviedla pre tlačovú agentúru TASS Navaľného obhajkyňa Oľga Michailovová.

Ruská polícia zatkla niekoľko ľudí z davu, ktorý sa krátko po vynesení rozsudku zišiel na úradmi nepovolenom proteste na Manéžnom námestí v centre Moskvy. Bezpečnostné opatrenia boli posilnené aj na ďalších uliciach metropoly.

Policajti zadržali podporovateľa ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného na moskovskom Červenom námestí v utorok 2. februára 2021.
Foto: TASR/AP


Uväznenie Navaľného odsúdili predstavitelia viacerých západných demokracií vrátane USA, EÚ, Británie, Francúzska a Nemecka.

Podľa vyhlásenia hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej by sa však západné krajiny mali radšej venovať riešeniu vlastných problémov, než vyzývať na prepustenie Navaľného. "Prestaňte sa miešať do vnútorných záležitostí suverénneho štátu a venujte sa vlastným problémom. Určite ich máte dosť," uviedla Zacharovová.

Kremeľ dúfa, že osud Navaľného nebude mať vplyv na vzťahy Ruska s Európskou úniou. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý podľa tlačovej agentúry Interfax dodal, že ruská strana má v úmysle dôsledne vysvetľovať okolnosti prípadu Navaľnyj, ale nebude si všímať a reagovať "na mentorské vyhlásenia Európskej únie". Peskov súčasne vyjadril nádej, že "nedôjde k takému nezmyslu, akým by bolo prepojenie vyhliadok na zlepšenie vzťahov medzi Ruskom a EÚ s prípadom tohto väzňa".