Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Navaľného spolupracovníci chcú oživiť prácu jeho politických štábov

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nová sieť politických štábov má podľa Navaľného spolupracovníka Ivana Ždanova pripomínať "partizánske podzemné hnutie", pričom bezpečnosti aktivistov sa bude venovať veľká pozornosť.

Moskva/Praha 4. októbra (TASR) - Tím väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného má v úmysle obnoviť prácu štábov jeho podporovateľov v Rusku. Formou statusu na platforme Telegram o tom v utorok informovalo Rádio Sloboda (RFE/RL).

Keď moskovský mestský súd vyhlásil sieť Navaľného štábov v regiónoch za extrémistickú organizáciu, mnohí jej zamestnanci i aktivisti emigrovali, pretože im hrozilo trestné stíhanie. Teraz sa však domnievajú, že po siedmich mesiacoch vojny na Ukrajine "pozícia putinovského režimu zoslabla".

Navaľnyj v nedávnom článku zverejnenom v denníku The Washington Post napísal, že jediným spôsobom, ako sa Rusko môže vyhnúť "nekonečnému cyklu imperiálneho autoritárstva", je stať sa parlamentnou demokraciou.

Nová sieť politických štábov má podľa Navaľného spolupracovníka Ivana Ždanova pripomínať "partizánske podzemné hnutie", pričom bezpečnosti aktivistov sa bude venovať veľká pozornosť.

RFE/RL vo svojom statuse pripomenula, že spolupráca s Navaľného štábmi môže byť teraz podľa ruských zákonov považovaná za účasť v extrémistickej organizácii, za čo hrozí dlhoročný trest odňatia slobody.

Ždanov a mnohí ďalší Navaľného spolupracovníci sú v Rusku na oficiálnom zozname teroristov a extrémistov a boli voči nim začaté aj trestné konania.

Samotný Navaľnyj si odpykáva trest odňatia slobody vo väznici s prísnym režimom vo Vladimirskej oblasti. Zatknutý bol v januári 2021 ihneď po svojom návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o svoje otrávenie Navaľnyj viní Kremeľ, ktorý však toto obvinenie odmieta.

Po návrate z Nemecka bol Navaľnyj najskôr odsúdený na 2,5 roka väzenia pre porušenie podmienok trestu vyneseného za údajnú spreneveru. Začiatkom tohto roka dostal ďalších deväť rokov väzenia za podvody a pohŕdanie súdom, čo považuje za politicky motivovaný trest.

V spomínanom článku pre Washington Post Navaľnyj uviedol, že západné krajiny správne tvrdia, že je dôležité, aby Ukrajina bola nezávislá a aby Rusko nevyhralo vojnu. Podľa neho však Západ musí začať premýšľať o tom, ako bude Rusko vyzerať, keď sa boje zastavia. Základom by podľa Navaľného malo byť dosiahnutie stavu, aby "Rusko a jeho vláda, prirodzene bez nátlaku, nechceli začínať vojny a nepovažovali ich za lákavé".