Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Navaľného štáby začali s prípravami na zhromaždenia na jeho podporu

Na snímke z videa ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj čaká na súdne vypočutie na policajnej stanici v meste Chimki pri Moskve 18. januára 2021. Foto: TASR/AP

Ruský opozičný politik bol v pondelok na 30 dní vzatý do väzby na žiadosť Federálnej služby pre výkon trestu.

Moskva 19. januára (TASR) - Sieť regionálnych štábov ruského opozičného politika Alexeja Navaľného začala s prípravami na veľké protestné zhromaždenia, ktoré sa po celom Rusku uskutočnia 23. januára.

Na sociálnej sieti Twitter o tom informoval koordinátor týchto regionálnych štábov Leonid Volkov, uviedol spravodajský portál Meduza.io.

"Navaľného štáby po celej krajine okamžite začínajú s prípravami na veľké zhromaždenia po celej krajine - 23. januára, bez čakania na nový proces. Alexej Navaľnyj musí byť okamžite prepustený," napísal Volkov vo svojom tvíte.

Oznámenie o protestoch pod názvom Sloboda pre Navaľného bolo zverejnené aj na sociálnej sieti Facebook. Zhromaždenie v Moskve, ktoré bude zrejme početne najväčšie, by sa malo konať 23. januára o 14.00 h miestneho času na Puškinovom námestí.

Navaľnyj bol v pondelok na 30 dní vzatý do väzby na žiadosť Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN). Tá žiada, aby bol politikovi odsúdenému v kauze Yves Rocher nahradený podmienečný trest nepodmienečným pre vyhýbanie sa kontrole podmienok plnenia súdom stanoveného trestu.

Súdne pojednávanie v tejto veci sa malo konať 29. januára. Navaľného advokátka Oľga Michajlovová informovala, že termín pojednávania bol bez vysvetlenie zmenený na 2. februára, uviedol spravodajský portál Meduza.io.