Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Navaľného stúpenci vyzvali na občiansku neposlušnosť kvôli Ukrajine

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Navaľnyj je jeden z najvýraznejších oponentov ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskva 28. februára (TASR) - Stúpenci väzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného v pondelok vyzvali na protestnú akciu občianskej neposlušnosti. Ĺudia tak majú preukázať svoj nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Putin vyhlásil vojnu Ukrajine a snaží sa všetkých donútiť, aby si mysleli, že to Ukrajina napadla Rusko, to znamená my všetci. Nie je to tak," uviedol Navaľného tím na sociálnej sieti Twitter.

"Musíme všetkým ukázať, že vojnu nepodporujeme. Vyzývame Rusov na občiansku neposlušnosť. Nebuďte ticho," uvádza sa ďalej v príspevku.

Navaľnyj je jeden z najvýraznejších oponentov ruského prezidenta Vladimira Putina. Uväznený bol vlani po tom, ako sa vrátil do Ruska z Nemecka, kde sa liečil po otrave bojovou látkou typu novičok. Moskva odmietla, že by sa pokúsila tohto ruského politika otráviť, píše Reuters.

Od uväznenia Navaľného sa ruské orgány ešte viac zamerali na jeho hnutie, pričom mnohé z jeho kľúčových osobností museli odísť do exilu po tom, ako ich ruské orgány zaradili na zoznam "zahraničných agentov".

Podľa ľudskoprávnej skupiny OVD-Info, ktorá v Rusku sleduje protesty a zatýkanie, bolo doposiaľ v Rusku na protivojnových demonštráciách zadržaných približne 6000 ľudí, odkedy Rusko napadlo Ukrajinu.