Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Navaľnyj pochválil britských lídrov za sankcie voči Rusku

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Sankcie voči jednotlivcom, zmrazovanie účtov a konfiškácia, zákaz vydávania víz a zhabanie jácht a účtov činiteľov sú medzi ruskými občanmi veľmi populárne, tvrdí Navaľnyj.

Moskva 16. mája (TASR) - Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj pochválil v pondelok britského premiéra Borisa Johnsona a britskú ministerku zahraničných vecí Lizz Trussovú za razantný postoj voči ruskej invázii na Ukrajinu.

Navaľnyj na Twitteri zároveň vyslovil podporu najnovšiemu balíku britských sankcií zameraných proti šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, informuje spravodajská stanica Sky News.

"Sankcie voči jednotlivcom, zmrazovanie účtov a konfiškácia, zákaz vydávania víz a zhabanie jácht a účtov činiteľov sú medzi ruskými občanmi veľmi populárne. Dokonca aj ten najletargickejší ruský volič je v tejto otázke solidárny (so Západom), alebo ešte radikálnejší ako Západ,"
tvrdí Navaľnyj.

Ruský súd uznal v roku 2014 Navaľného za vinného zo sprenevery v ruskej pobočke francúzskej spoločnosti Yves Rocher a udelil mu podmienečný triapolročný trest. V auguste 2020 Navaľného otrávili nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok a následne sa niekoľko mesiacov zotavoval Berlíne. V januári 2021 bol zatknutý hneď po návrate do Ruska. Súd mu následne nariadil odpykať si zvyšok uvedeného trestu v trestaneckej kolónii.

V marci tohto roku ho moskovský súd zase odsúdil za podvod a pohŕdanie súdom na deväťročné väzenie. Tento trest si Navaľnyj odpykáva súbežne s 2,5-ročným trestom vyneseným v kauze údajnej sprenevery.

Navaľnyj a jeho spolupracovníci označujú obe kauzy za celkom vykonštruované a politicky motivované. Alexej Navaľnyj je podľa nich osobným väzňom Vladimira Putina. Vyjadrujú pritom obavy, že sa Navaľnyj nedostane na slobodu, pokým bude v Kremli úradovať tento bývalý agent sovietskej KGB.