Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Navaľnyj rok po otrave vyzval Západ na ostrejší boj proti korupcii

Na archívnej snímke Alexander Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Navaľnyj vytkol západným lídrom, že boj proti korupcii odsunuli na druhú koľaj, a pripomenul, že korupcia a podvody hrali kľúčovú úlohu v politických zlyhaniach napríklad aj v Iraku a Afganistane.

Moskva 20. augusta (TASR) - Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj si v piatok pripomenul prvé výročie svojho otrávenia otvoreným listom, v ktorom vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby venovalo viac pozornosti boju proti korupcii a magnátom blízkym ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Informovala o tom agentúra AP.

Navaľnyj vytkol západným lídrom, že boj proti korupcii odsunuli na druhú koľaj, a pripomenul, že korupcia a podvody hrali kľúčovú úlohu v politických zlyhaniach napríklad aj v Iraku a Afganistane.

"Je to práve skutočnosť, že Západ si 'nevšimol' absolútnu korupciu v Afganistane – že západní lídri radšej nehovorili o téme, ktorá im prišla trápna – čo bol najdôležitejší faktor víťazstva Talibanu," napísal Navaľnyj v liste, ktorý zverejnili britský denník The Guardian, nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung a francúzske noviny Le Monde.

Korupcia je podľa Navaľného "univerzálny, neideologický základ pre rozkvet novej autoritatívnej internacionály, od Ruska po Eritreu, od Mjanmarska po Venezuelu".

Navaľnyj vyzval vedúcich predstaviteľov medzinárodného spoločenstva, aby prejavili silnejšiu politickú vôľu sledovať financie Ruska a iných krajín postihnutých korupciou a odhodlanejšie sa zamerať na skorumpovaných úradníkov.

"Kým nebudú uvalené osobné sankcie na oligarchov, predovšetkým na tých z okolia Putina, ktorý je vzorom všetkých skorumpovaných úradníkov a podnikateľov sveta, akákoľvek protikorupčná rétorika Západu bude vnímaná ako prázdne reči," dodal Navaľnyj.

Navaľného zadržali v Rusku v januári po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z pokusu o otravu nervovoparalytickou látkou typu novičok, ku ktorému došlo 20. augusta 2020. Z tohto činu Navaľnyj obviňuje ruského prezidenta Vladimira Putina a ruské tajné služby. Kremeľ akúkoľvek úlohu pri otrave popiera.

Moskovský súd následne vo februári rozhodol, že počas pobytu v Nemecku Navaľnyj porušil podmienky podmienečného prepustenia v kauze starého prípadu sprenevery, ktorý sa všeobecne považuje za politicky motivovaný. Politik si tak v súčasnosti odpykáva dvaapolročný trest odňatia slobody vo väzenskom tábore východne od Moskvy.