Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Navracsics: Dospeli sme k dohode s EÚ; dúfam, že ju čoskoro podpíšeme

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Naša stratégia bola od začiatku jasná. Maďarská vláda preskúmala všetky obavy a pripomienky Európskej komisie. Ak bol možný kompromis, pristúpili sme k nemu, povedal Navracsics.

Budapešť 13. decembra (TASR) - Ciele, ktoré si Maďarsko v júli vytýčilo, sa splnili. Všetko naznačuje, že veľvyslanci členských krajín Európskej únie v pondelok v Bruseli dospeli k dohode, čo znamená, že Maďarsko sa dostane k finančným zdrojom EÚ. Vyhlásil to v utorok na mimoriadnej tlačovej konferencii v Budapešti minister zodpovedný za územný rozvoj a využitie únijných zdrojov Tibor Navracsics, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Naša stratégia bola od začiatku jasná. Maďarská vláda preskúmala všetky obavy a pripomienky Európskej komisie. Ak bol možný kompromis, pristúpili sme k nemu," povedal Navracsics a súčasne vyjadril nádej, že v nadchádzajúcich dňoch bude môcť Maďarsko podpísať príslušnú dohodu.

Vláda premiéra Viktora Orbána ešte do konca marca prijme balík zákonov na splnenie podmienok EÚ a v apríli už môže byť odvolané zmrazenie eurofondov určené Maďarsku, konštatoval maďarský minister. K otázke zvýšenia miezd pedagógov dodal, že hneď, ako prídu peniaze z Bruselu, sa upravia učiteľské platy.

Veľvyslanci členských krajín EÚ sa v pondelok večer v princípe dohodli na spoločnom balíku pomoci vo výške 18 miliárd eur pre Ukrajinu v roku 2023 a na globálnej 15-percentnej dani pre veľké nadnárodné firmy. Tým sa prekonáva aj spor medzi EÚ a Maďarskom.

Dohoda 27 veľvyslancov umožňuje, aby Budapešť dostala väčšiu časť sľúbených peňazí z fondov EÚ, ktoré boli ohrozené pre sťažnosti, že maďarský premiér Viktor Orbán sa odklonil od demokratického právneho štátu.

Maďarsko doteraz využívalo právo veta a blokovalo obe dohody - ostatné členské krajiny sa sťažovali, že Orbán toto právo zneužíva, aby získal zmrazené eurofondy a peniaze v rámci plánu obnovy.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)