Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Návrh na vyslovenie nedôvery francúzskej vláde podala i krajná pravica

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poslankyňa RN Laure Lavalettová uviedla, že jej strana bude hlasovať za "všetky predložené návrhy na vyslovenie nedôvery" vláde.

Paríž 17. marca (TASR) - Francúzska krajine pravicová strana Národné združenie (NR) podala v piatok návrh na vyslovenie nedôvery vláde premiérky Élizabeth Bornovej po tom, čo dôchodkovú reformu zaviedla dekrétom bez hlasovania v parlamente, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Poslankyňa RN Laure Lavalettová uviedla, že jej strana bude hlasovať za "všetky predložené návrhy na vyslovenie nedôvery" vláde. Vyhlásenie prišlo po tom, čo takýto návrh v piatok podali poslanci centristického klubu Liot a podpísali ho i členovia širokej ľavicovej koalície NUPES.

Francúzska premiérka vo štvrtok oznámila, že vláda schváli reformu dôchodkového systému bez hlasovania v Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu. Bornová tesne pred začatím hlasovania o reforme aktivovala článok 49.3 francúzskej ústavy, ktorý vláde umožňuje schváliť niektoré zákony bez hlasovania v dolnej komore parlamentu.

Kompromisný návrh dôchodkovej reformy dosiahli v stredu členovia výboru zloženého zo siedmich poslancov a siedmich senátorov. V tejto podobe ju schválil vo štvrtok predpoludním Senát, horná komora parlamentu, súhlas hornej komory však nebol istý.

Legislatívne návrhy vlády vyvolali vo Francúzsku masové protesty, pretože zvýšia vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

Úrad starostky francúzskej metropoly Paríž Anne Hidalgovej v piatok zároveň informoval, že v uliciach francúzskeho hlavného mesta leží podľa odhadov 10.000 ton nevyzbieraného odpadu v dôsledku štrajku zamestnancov firmy zodpovednej za odvoz komunálneho odpadu.

Podľa jedného zo spolupracovníkov Hidalgovej sa množstvo odpadu zvýšilo z približne 7000 ton, ktoré odhadovali v uliciach metropoly začiatkom týždňa, keď si zamestnanci odhlasovali predĺženie štrajku najmenej do 20. marca.