Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

NOVÁ KLIMATICKÁ DOHODA: Návrh považujú za obrat od fosílnych palív

Na snímke francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius Foto: TASR/AP

Po prvý raz za vyše 20 rokov sa bohaté a chudobné národy zhodli na spoločnej predstave ako obmedziť emisie skleníkových plynov a ukončiť dve stáročia dominancie fosílnych palív.


Paríž 12. decembra (TASR) - V závere najteplejšieho zaznamenaného roku a po štyroch rokoch intenzívnych rokovaní, v ktorých proti sebe často stáli záujmy bohatých a chudobných krajín, ohrozených ostrovných štátov a ekonomických veľmocí, dnes francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius vyzval delegátov z takmer 200 krajín sveta, aby podporili to, čo vyjadril nádej, že bude konečný návrh novej klimatickej dohody.

"Naša zodpovednosť k dejinám je obrovská," povedal tisícom účastníkov konferencie OSN o zmene klímy v Paríži, medzi ktorými je aj francúzsky prezident Francois Hollande a americký minister zahraničných vecí John Kerry.

"Ak zlyháme..., naše deti by to nepochopili a neodpustili by nám," citovala ho agentúra Reuters.

Ak nebudú mať vyjednávači, ktorí ešte stále pozerajú konečný text, na poslednú chvíľu žiadne výhrady, delegáti konferencie sa opätovne zídu okolo 15:45 h SEČ, aby dohodu schválili, uviedol Reuters.

Podľa francúzskeho zdroja má dohoda, ktorá by mala v roku 2020 nahradiť Kjótsky protokol z roku 1997, iba 20 strán.

Dohoda je považovaná za veľký prielom v globálnych snahách zabrániť potenciálne katastrofickým dôsledkom prehriatej planéty.

Podľa Fabiusa je "ambiciózna a vyvážená", hoci nebude "perfektná pre každého". Minister zhrnul jej kľúčové body: ambiciózny plán obmedziť nárast globálnej teploty na menej ako dva stupne Celzia, počnúc rokom 2020 poskytovať najmenej 100 miliárd dolárov ročne na pomoc rozvíjajúcim sa krajinám a 5-ročný cyklus posudzovania záväzkov jednotlivých štátov v oblasti emisií skleníkových plynov.

Dohoda má podľa neho byť právne záväzná.

Ak ju delegáti schvália, bude mohutným signálom pre investorov. Po prvý raz za vyše 20 rokov sa bohaté a chudobné národy zhodli na spoločnej predstave ako obmedziť emisie skleníkových plynov a ukončiť dve stáročia dominancie fosílnych palív.

O návrhu majú hlasovať ešte dnes.