Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Návštevy v 100 múzeách a galériách sveta klesli o 77 percent

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V najznámejších múzeách a galériách sveta ide o pokles z 230 miliónov v roku 2019 na iba 54 miliónov návštevníkov.

Londýn 30. marca (TASR) - Počet návštevníkov v 100 najvýznamnejších múzeách a galériách sveta vlani prudko klesol o 77 percent. Ide o pokles z 230 miliónov v roku 2019 na iba 54 miliónov návštevníkov. Pandémia koronavírusu si totiž vynútila bezprecedentné zatvorenie týchto kultúrnych inštitúcií, napísal v utorok britský denník Guardian.

Štúdia, vypracovávaná každoročne mesačníkom Art Newspaper už vyše 20 rokov, je obvykle optimistická a zvýrazňuje, ktoré múzeá mali dobrý rok a ktoré výstavy boli najobľúbenejšie - či v Londýne, New Yorku alebo v Sao Paule.

Údaje za rok 2020, zverejnené v utorok, ukázali tvrdú skutočnosť: múzeá a galérie ničené vynúteným zatvorením, prudko znížený počet návštevníkov a obrovský pokles tržieb.

Louvre v Paríži si zachoval postavenie najnavštevovanejšieho múzea na svete, vďaka končiacej výstave diel Leonarda da Vinciho, ktorá deň pred zatvorením vo februári 2020 prilákala vyše 10.000 návštevníkov. Za celý rok privítal Louvre 2,7 milióna návštevníkov, o 72 percent menej než v roku 2019, a zaznamenal odhadovanú stratu príjmov vo výške 90 miliónov eur.

Podľa editorky magazínu Art Newspaper Alison Coleovej stojí za pripomenutie, že "v normálnom roku sa prihrnulo do Louvru vyše deväť miliónov ľudí, len aby videlo obraz Mona Lisa" od renesančného umelca da Vinciho.

Múzeum moderného umenia Tate Modern v Londýne, ktoré prinieslo rôzne výstavy vrátane Andyho Warhola a Brucea Naumana, bolo v rebríčku druhé s 1,4 milióna návštevami, čo je pokles o 77 percent. Zatvorené bolo 173 dní a oznámilo, že na tržbách prišlo o 56 miliónov libier.

Coleová dodala, že vplyv pandémie na múzeá bol katastrofálny a celková nálada je stále neradostná: "Zmenšená kapacita z dôvodu opatrení proti covidu a nedostatok turistov znamenajú, že najväčšie múzeá budú potrebovať štyri roky, kým sa vrátia k predpandemickému zdraviu."

Mesačník Art Newspaper dodal, že vynútené zatvorenie najznámejších múzeí na svete predstavuje celkovo 41.000 dní, čo sa rovná "112 rokom chýbajúcich návštev a strate tržieb vo výške stoviek miliónov libier".