Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Záznam: Najbohatší muž sveta Jeff Bezos letel do vesmíru

Deväť dní po britskom miliardárovi Richardovi Bransonovi chce podniknúť krátky výlet do vesmíru aj zakladateľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos. Na snímke z firmy Blue Origin sú zľava brat Jeffa Bezosa Mark Bezos, Jeff Bezos, zakladateľ spoločnosti Amazon a spoločnosti Blue Origin v oblasti vesmírneho cestovného ruchu Oliver Daemen z Holandska a priekopník letectva z Texasu Wally Funk. Washigton, 20. júla 2021. Foto: TASR/AP

Sledujte tento historický míľnik naživo.

Bratislava 20. júla (TASR/Teraz.sk) - Najbohatší muž sveta Jeff Bezos sa do vesmíru s posádkou dostane v utorok 20. júla popoludní SELČ – teda o deväť dní neskôr než jeho rival, britský miliardár Richard Branson, ktorému sa 11. júla podarilo v rámci testovacieho letu raketoplánu VSS Unity jeho spoločnosti Virgin Galactic dostať do výšky 86 kilometrov. Raketa New Shepard vyvinutá Bezosovou spoločnosťou Blue Origin, ktorá tak v utorok uskutoční svoj vôbec prvý let s ľudskou posádkou, plánuje prekonať výšku 100 kilometrov, ktorú ako hranicu začiatku vesmíru uznáva medzinárodné spoločenstvo.

Po štarte z firemnej základne neďaleko mestečka Van Horn v americkom Texase, ktorý je naplánovaný na 15.00 h SELČ, by mala kozmická loď New Shepard v priebehu dvoch minút zrýchliť na viac ako 3700 kilometrov za hodinu. Na palube vesmírneho plavidla bude okrem Jeffa Bezosa aj jeho brat Mark a ďalší dvaja ľudia. Prvým z nich je 18-ročný Oliver Daemen, ktorý sa má stať vôbec najmladším človekom vo vesmíre. Do vesmíru s Daemenom a bratmi Bezosovcami poletí aj 82-ročná americká letkyňa Wally Funková, ktorá sa zase stane najstarším človekom vo vesmíre. Rekord v súčasnosti drží astronaut John Glenn, ktorý v roku 1962 ako prvý Američan obletel zemeguľu a do vesmíru sa opäť pozrel v roku 1998 ako 77-ročný.