Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Biden vybral Thomasa Nidesa na post veľvyslanca v Izraeli

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie má ambíciu obnoviť vzťahy Washingtonu s palestínskou samosprávou, ktoré sa výrazne zhoršili za vlády bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa.

Washington 26. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden si vybral bývalého námestníka ministerstva zahraničných vecí Thomasa Nidesa za nového veľvyslanca USA v Izraeli. Informovala o tom v utorok na svojej webovej stránke televízia NBC News s odvolaním sa na Biely dom a predstaviteľov Bidenovej vlády.

Jeden z nich podľa NBC News povedal, že Nidesovi už túto pozíciu ponúkli. Hovorca Bieleho domu však uviedol, že sa momentálne k tejto záležitosti nebude vyjadrovať a žiadna nominácia nie je definitívna, kým nie je oficiálne oznámená.

Nides v minulosti pôsobil v spoločnosti Morgan Stanley a od januára 2011 do februára 2013 bol námestníkom rezortu diplomacie zodpovedným za riadenie a zdroje.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívil v utorok Izrael a palestínske územia. Šéf americkej diplomacie má ambíciu obnoviť vzťahy Washingtonu s palestínskou samosprávou, ktoré sa výrazne zhoršili za vlády bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa.