Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Holandsko chce zrušiť všetky protipandemické opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odborníci odporúčajú vláde zrušiť povinné nosenie rúšok a tiež dodržiavanie odstupu. Povinná práca z domu sa bude rušiť v niekoľkých fázach.

Amsterdam 15. február (TASR) - Holandská vláda plánuje podľa verejnoprávnej televízie NOS zrušiť od 25. februára všetky obmedzenia súvisiace s pandémiou koronavírusu okrem niektorých základných hygienických opatrení. Vláda chce ísť údajne ešte ďalej než odporúčania poradného tímu odborníkov, ktoré predložil v pondelok parlamentu minister zdravotníctva Ernst Kuipers. TASR o tom informuje na základe správ holandského spravodajského webu DutchNews.nl.

Vláda by o tom podľa agentúry DPA mala rozhodovať v utorok večer.

Podľa odporúčaní odborníkov by sa ľudia mali pri vstupe do prevádzok naďalej povinne preukazovať, či majú negatívny test, sú očkovaní alebo prekonali ochorenie COVID-19. NOS však informuje, že vláda chce od 25. februára zrušiť aj toto opatrenie.

Holandská televízia tiež uvádza, že gastronomické prevádzky a nočné kluby by sa mali od 25. februára – teda ešte na fašiangy – vrátiť k bežným otváracím hodinám. Odborníci odporúčajú predĺžiť aktuálne otváracie hodiny reštaurácií do 1.00 h.

Aj podľa konzília by mali divadlá, kiná, štadióny a reštaurácie v Holandsku po novom fungovať takmer bez obmedzení.

Tieto kroky prichádzajú po rastúcom tlaku verejnosti a podnikateľov na uvoľnenie súčasných opatrení na základe klesajúceho počtu nových prípadov covidu v krajine.