Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nebezpečný hurikán Ian zasiahol pobrežie Floridy

Satelitná snímka z 26. septembra 2022, ktorú zverejnila NASA, ukazuje hurikán Ian, keď sa rúti smerom ku Kube. Foto: TASR/AP

Priniesol silný vietor a hustý lejak a na päťstupňovej Saffirovej-Simpsonovej hurikánovej stupnici dosahuje štvrtú najvyššiu kategóriu.

Miami 29. septembra (TASR) - "Extrémne nebezpečný" hurikán Ian zasiahol v stredu o 21.05 h SELČ pobrežie amerického štátu Florida. Priniesol silný vietor a hustý lejak a na päťstupňovej Saffirovej-Simpsonovej hurikánovej stupnici dosahuje štvrtú najvyššiu kategóriu. Informovalo o tom americké Národné centrum pre hurikány. TASR informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

Vietor zdvihol hladinu mora a spôsobuje na pobreží katastrofické záplavy. Dramatické televízne zábery ukazujú, ako valiaca sa voda zaplavuje ulice miest a unáša autá.

Oko hurikánu Ian zasiahlo juhozápad Floridy neďaleko ostrova Cayo Costa. Približne 2,5 milióna ľudí sa z tejto oblasti evakuovalo ešte pred príchodom živlu na pobrežie.

Hurikán sprevádza vietor až s rýchlosťou 241 kilometrov za hodinu. Smeruje do vnútrozemia, kde má podľa očakávania zoslabnúť. Dovtedy môže podľa predpovedí spôsobiť rozsiahle škody.

Ian predtým, ako sa cez Mexický záliv dostal na Floridu, zasiahol v utorok západnú Kubu. Usmrtil tam dvoch ľudí a spôsobil výpadok elektriny v krajine.