Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Neďaleko českého Žďáru na Sázavou sa podľa miestnych pohybuje puma

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP Photo

S najväčšou pravdepodobnosťou utiekla doteraz neznámemu chovateľovi.

Praha 25. júna (TASR) - Neďaleko českého mesta Žďár na Sázavou, medzi obcami Polnička a Račín, sa podľa miestnych obyvateľov pohybuje puma. Policajti však zatiaľ nepotvrdili, či skutočne išlo o túto šelmu. Zviera podobné pume americkej ľudia videli tiež v polovici júna v okrese Jindřichův Hradec. Informoval o tom v utorok spravodajský server Novinky.cz.

"Oznámenie o možnom výskyte zvieraťa pripomínajúceho pumu v okrese Žďár na Sázavou sme prijali v nedeľu 23. júna okolo pol piatej," uviedla policajná hovorkyňa Stanislava Miláčková.

Policajti podľa nej v okolí možného výskytu vykonali vyšetrovanie a preventívne vyrozumeli zástupcov okolitých obcí. "Výskyt pumy v danej lokalite nie je možné v súčasnosti potvrdiť ani vyvrátiť," povedala Miláčková.

Keď občania zviera uvidia, majú zavolať políciu.

Podľa starostu Račína Jiřího Subého sú obyvatelia dediny o nebezpečenstve informovaní.

"Rozoslali sme ľuďom esemesky aj e-maily," povedala zas Novinkám zástupkyňa starostu Polničky Marcela Jozífek Grochová.

"Šelma mala byť vo voľnej prírode pozorovaná už od apríla tohto roka," uviedol už skôr hovorca polície Jiří Matzner.

Policajti ale dostali prvé oznámenie až v polovici júna. Vtedy zviera podobné pume americkej zbadali medzi obcami Velký Ratmírov a Deštná v okrese mesta Jindřichův Hradec. To je o 100 kilometrov ďalej, než kde ju mali vidieť teraz.

Podľa polície ide pravdepodobne o dospelú pumu americkú, ktorá má hnedú farbu, krátku srsť a dlhý chvost zakončený tmavou srsťou. S najväčšou pravdepodobnosťou utiekla doteraz neznámemu chovateľovi.