Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Neďaleko turistického letoviska v Turecku vypukol lesný požiar

Polovojenskí policajti a ľudia sledujú požiar neďaleko pobrežného mesta Manavgat v tureckej Antalyi v stredu 28. júla 2021. Foto: TASR/AP

Mesto Antalya a priľahlé pobrežie sú v lete vyhľadávanými destináciami dovolenkárov pochádzajúcich najmä z Ruska či východnej Európy.

Antalya 28. júla (TASR) - Stovky ľudí evakuovali v stredu tureckí záchranári z ich domovov v prímorskom meste Manavgat ležiacom v provincii Antalya z dôvodu lesného požiaru. S odvolaním sa na správy tamojších médií o tom informovali agentúry AFP a DPA.

Miestni obyvatelia uviedli, že evakuované boli štyri štvrte mesta, pričom požiar sa už podľa ich slov hasičom podarilo čiastočne dostať pod kontrolu. Bezprostredne nebolo zrejmé, koľkých obyvateľov sa evakuácie dotkli. Turecká spravodajská televízia NTV však informovala, že v jednej časti mesta zhorelo približne 20 budov, v ktorých bývalo asi 500 ľudí.

V prvotných správach tureckých médií sa hovorilo aj o tom, že z preventívnych dôvodov bola evakuovaná aj jedna miestna nemocnica, turecká štátna agentúra Anadolu však neskôr tieto tvrdenia poprela. Nad mestom Manavgat vzdialeným asi 75 kilometrov východne od populárneho letoviska Antalya, ktoré je metropolou rovnomennej provincie, sa vznášal hustý oblak čierneho dymu.

Mesto Antalya a priľahlé pobrežie sú v lete vyhľadávanými destináciami dovolenkárov pochádzajúcich najmä z Ruska či východnej Európy. Starosta Antalye Muhittin Böcek uviedol, že požiar letovisko neohrozil.

Na snímke lesný požiar neďaleko pobrežného mesta Manavgat v tureckej Antalyi v stredu 28. júla 2021.
Foto: TASR/AP


"Našťastie nedošlo k nijakým stratám na životoch," uviedol Böcek pre televíziu NTV. Povedal, že plamene zjavne vypukli naraz až na štyroch miestach. "To naznačuje, že išlo o podpaľačský útok, avšak v tejto fáze nemáme ešte dosť jasné informácie," dodal.

Aj agentúra DPA píše o viacerých lesných požiaroch. Turecký minister poľnohospodárstva Bekir Pakdemirli potvrdil, že vznikli na štyroch rôznych miestach. Dodal však, že je zatiaľ predčasné hovoriť o tom, čo ich spôsobilo.

Uviedol tiež, že plamene rozdúchaval vietor dosahujúci rýchlosť 50 kilometrov za hodinu. "Našou úlohou je teraz požiar uhasiť... Bude však aj vyšetrovanie a zistia sa príčiny," dodal.

Plamene podľa miestnych úradov neohrozili žiadnych turistov a dosiaľ nie sú hlásení ani zranení. Do boja s ohňom boli nasadené aj dve hasiace lietadlá a 15 helikoptér.