Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nedostatok palív v Maďarsku spôsobuje problémy v leteckej doprave

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezort poľnohospodárstva v utorok oznámil, že vláda vyčlenila 18,5 miliardy forintov (45,5 milióna eur) na podporu malých čerpacích staníc.

Budapešť 17. augusta (TASR) - Nedostatok pohonných látok v Maďarsku už spôsobuje problémy nielen v cestnej doprave, ale aj v leteckej, vrátane záchrannej služby, zaznelo v stredu v komerčnej televízii ATV. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Péter Túri, výkonný riaditeľ medzinárodnej spoločnosti Trustair Aviation, ktorá sa zaoberá prevozom pacientov, pre ATV uviedol, že v stredu pre nedostatok kerozínu na debrecínskom letisku nemohli previezť zahraničného pacienta. Ropná spoločnosť MOL oznámila, že do 26. augusta obmedzí dodávky kerozínu na letisko v Debrecíne a palivo dodá iba pre už zmluvne dohodnuté letecké spoje.

Na protest proti nevyplateniu štátnej podpory, súvisiacej s regulovanými cenami základných druhov pohonných látok plánovalo na 19. a 20. augusta zatvoriť v Maďarsku vyše 500 malých čerpacích staníc. Mimoriadne valné zhromaždenie Asociácie nezávislých čerpacích staníc (FBSZ) schválilo stanovisko, že jej členovia sa o pripojení k protestu rozhodnú individuálne.

Asociácia minulý týždeň avizovala, že na 48 hodín zatvorí 500-600 čerpacích staníc. Ropná spoločnosť MOL im znížila objem dodávaných pohonných látok na 50 percent, pričom tieto čerpacie stanice doposiaľ nedostali štátnu podporu, na ktorú mali nárok.

Rezort poľnohospodárstva v utorok oznámil, že vláda vyčlenila 18,5 miliardy forintov (45,5 milióna eur) na podporu malých čerpacích staníc vo výške 20 forintov (5 centov) na liter pohonnej látky predávanej za regulovanú cenu. Podporný program už tento týždeň prijíma žiadosti, pričom žiadatelia získajú peniaze ešte v priebehu augusta. V reakcii na krok kabinetu FBSZ rozhodla, že avizovaný jednotný protest zrušia, uviedla ATV.

Maďarská vláda od 15. novembra 2021 nariadila úradnú cenu základných druhov pohonných látok 480 forintov (1,18 eura) za liter. Od 30. júla však regulované ceny môžu využívať iba súkromné autá s maďarským evidenčným číslom, poľnohospodárske stroje a taxíky.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)