Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Negatívny test pri vstupe do reštaurácií v Rakúsku už nebude stačiť

Hosť pije kávu v reštaurácii vo Viedni, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Plne zaočkovaných je v Rakúsku zhruba 64 percent obyvateľstva. Od začiatku pandémie tam zomrelo v súvislosti s covidom zomrelo už 11.450 ľudí.

Viedeň 6. novembra (TASR) - V Rakúsku budú môcť od pondelka navštevovať reštaurácie, hotely či kultúrne podujatia iba ľudia zaočkovaní proti covidu alebo tí, ktorí toto ochorenie už prekonali. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Nový režim začne podľa rakúskeho kancelára Alexandra Schallenberga platiť od začiatku budúceho týždňa. Počas nasledujúceho štvortýždňového prechodného obdobia sa bude ešte akceptovať aj očkovanie jednou dávkou alebo výsledok PCR testu.

"Nikto nechce rozdeľovať spoločnosť, no je našou zodpovednosťou chrániť ľudí v našej krajine," povedal Schallenberg s tým, že vláda chce zároveň motivovať ešte nezaočkovaných ľudí k očkovaniu.

Podľa nových pravidiel už nebude stačiť, aby sa ľudia preukazovali negatívnym výsledkom testu na covid pri využívaní služieb, pri ktorých dochádza k blízkemu kontaktu medzi zákazníkmi a personálom, čo sú napríklad kaderníctva.

Hromadných podujatí s účasťou viac ako 25 osôb sa budú môcť zúčastniť len zaočkovaní a vyliečení z covidu.

V Rakúsku pribudlo za piatok vyše 9300 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od začiatku tohto roka. Ako uvádza AFP, okrem toho, že jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach sa zapĺňajú rýchlejšie, ako sa očakávalo. Táto krajina závislá od cestovného ruchu sa tiež obáva, že ostatné štáty ju budú považovať za oblasť s vysokým rizikom nákazy koronavírusom.

Plne zaočkovaných je v Rakúsku zhruba 64 percent obyvateľstva. Od začiatku pandémie tam zomrelo v súvislosti s covidom zomrelo už 11.450 ľudí.