Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nehammer: Maďarsko je dôležitým partnerom Rakúska, rasizmus odmietame

Rakúsky kancelár Karl Nehammer sa prihovára médiám počas spoločnej tlačovej konferencie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom vo Viedni vo štvrtok 28. júla 2022. Foto: TASR/AP

Rakúsky kancelár Karl Nehammer pripomenul, že Rakúsko spája s Maďarskom množstvo zväzkov a vzájomné vzťahy sú založené na priateľstve.

Budapešť/Viedeň 28. júla (TASR) - Maďarsko je dôležitým partnerom Rakúska, avšak odmietame akúkoľvek formu rasizmu, vyhlásil vo štvrtok vo Viedni rakúsky kancelár Karl Nehammer na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na server telex.hu.

Nehammer pripomenul, že Rakúsko spája s Maďarskom množstvo zväzkov a vzájomné vzťahy sú založené na priateľstve. "V Maďarsku funguje 1400 rakúskych podnikov, sme tretím najväčším investorom v tejto krajine," zdôraznil rakúsky kancelár.

"Potrebujeme úprimnosť aj v otázkach, v ktorých sa nezhodneme. Jednou z nich je jadrová energia a druhou je nedávny prejav maďarského premiéra. Musím povedať, že odmietame všetky formy rasizmu a akúkoľvek jeho relativizáciu,“ zdôraznil Nehammer, podľa ktorého nesie Rakúsko v tejto otázke aj preto mimoriadnu zodpovednosť, lebo bolo "súčasťou hriechov národného socializmu".

Orbán v sobotňajšom prejave na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad okrem rusko-ukrajinskej vojny hovoril aj o miešaní rás. "Nie sme (Maďari) zmiešaná rasa a nechceme sa stať miešanou rasou," vyhlásil okrem iného Orbán, varujúc pred miešaním Európanov s Neeurópanmi.

Maďarského premiéra čakali vo Viedni pred sídlom kancelára desiatky protestujúcich, ktorí ho pri príchode podľa telex.hu vypískali.

Ľudia vo štvrtok 28. júla 2022 demonštrujú proti návšteve maďarského premiéra Viktora Orbána v rakúskej Viedni.
Foto: TASR/AP


Orbán vyjadril absolútny súhlas s odmietnutím rasizmu a antisemitizmu zo strany rakúskeho kancelára. Vyhlásil, že seba definuje ako politika zameraného proti prisťahovalectvu, nie však z rasového alebo biologického pohľadu, ale z kultúrneho. "Našu civilizáciu chceme zachovať takú, aká je teraz," zdôraznil.

Orbán opakovane kritizoval sankcie voči Rusku. Povedal, že pojem veto je v Európskej únii nedorozumením, pretože základom filozofie Únie je, že rozhodnutia sú spoločné. "Nemôžem vetovať rozhodnutie, ktoré bezo mňa ani nemôže vzniknúť," konštatoval.

Nehammer obhajoval sankcie voči Rusku, o ktorých povedal, že je ešte skoro hodnotiť ich vplyv. Pripustil však, že nepôsobia tak rýchlo, ako sa pôvodne očakávalo.

Pri téme energetickej bezpečnosti rakúsky kancelár zdôraznil nutnosť zrušiť závislosť od energie dodávanej z Ruska. "Súhlasím s názorom maďarského premiéra, že vodcovia EÚ majú mnoho vyhlásení, avšak bolo zrealizovaných iba málo praktických krokov. Členské štáty EÚ by potrebovali spoločný systém nákupu plynu," konštatoval Nehammer.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)