Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nehammer rokoval s Putinom. Pripomenul vojnové zločiny i koridory

Na archívnej snímke rakúsky kancelár Karl Nehammer. Foto: TASR/AP

Rakúska vláda predtým žiadala, aby sa stretnutie uskutočnilo za zatvorenými dverami bez spoločných fotografií či vyhlásení oboch lídrov.

Moskva/Viedeň 11. apríla (TASR) - Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer v pondelok po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom uviedol, že nemá "žiadne optimistické dojmy". Kancelár podľa svojich slov šéfa Kremľa upozornil na vojnové zločiny i na potrebu humanitárnych koridorov. TASR správu prevzala z agentúr APA, AFP a DPA.

Išlo o prvú návštevu šéfa vlády členskej krajiny EÚ v Moskve od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára, pripomína DPA.

"Pripomenul som vážne vojnové zločiny v Buči a na ďalších miestach a zdôraznil som, že všetci zodpovední musia byť postavení pred spravodlivosť," povedal Nehammer po rokovaní. Rusko spáchanie vojnových zločinov zo strany svojej armády odmieta.

Nehammer už predtým vo vyjadrení uviedol, že toto stretnutie v Putinovej rezidencii mimo Moskvy nebolo priateľskou návštevou, píše AFP. Konverzáciu opísal ako "priamu, otvorenú a náročnú".

Rakúska vláda predtým žiadala, aby sa stretnutie uskutočnilo za zatvorenými dverami bez spoločných fotografií či vyhlásení oboch lídrov.

Ruská strana podľa Nehammerových slov prejavila veľmi nízky záujem o priame stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Náznakom nádeje však podľa kancelára bol Putinov pretrvávajúci záujem o mierové rozhovory v Istanbule, píše AFP.

Nehammer podľa svojich slov Putinovi "veľmi jasne povedal", že sankcie zostanú v platnosti a budú sprísňované tak dlho, kým budú na Ukrajine zomierať ľudia. Takisto pripomenul potrebu vytvorenia humanitárnych koridorov s cieľom dodať vodu a potraviny do obliehaných ukrajinských miest a umožniť odvoz žien, detí a zranených osôb.

Rakúsky spolkový kancelár podľa svojich slov európskych partnerov oboznámi s obsahom konverzácie s Putinom a prediskutuje ďalšie kroky.