Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Nehodu autobusu vo Švajčiarsku neprežilo 28 ľudí, medzi nimi 22 detí

Foto: TASR/AP

Belgický autobus plný turistov z doposiaľ nezistených príčin čelne narazil do steny tunela v časti núdzovej odstavnej plochy.

Bern 14. marca (TASR) - Najmenej 28 ľudí zahynulo v utorok vo večerných hodinách pri ťažkej dopravnej nehode vo švajčiarskom kantóne Wallis. Medzi obeťami je 22 detí, ďalších 24 detí utrpelo pri nehode zranenia.

"Táto dráma obráti hore nohami celé Belgicko. V živote som také niečo nevidel. Rozsah nehody je ťažké pochopiť," uviedol po príchode na miesto nehody belgický veľvyslanec vo Švajčiarsku Jan Luykx.

Veľvyslanec priznal, že sa snaží držať emócie na uzde, aby sa mohol venovať potrebným praktickým veciam.

Nevídaný rozsah škôd a prudkosť nárazu moderného autobusu poslednej generácie do núdzovej odstavnej plochy tunela potvrdil aj šéf záchranárov z juhošvajčiarskeho kantónu Valois Jean-Pierre Deslarzes.

Uviedol, že záchranári, ktorí museli rozrezávať prednú časť autobusu a vyťahovať zakliesnené obete, boli sami šokovaní tým, čo videli.

Ddvadsaťdva z 28 obetí sú deti vo veku okolo 12 rokov. Autobus s 52 ľuďmi sa vracal do Belgicka po zimných prázdninách, ktoré deti z dvoch belgických škôl trávili v lyžiarskom výcvikovom tábore vo Švajčiarsku.

Príčina nehody - a najmä nečakane prudkého čelného nárazu do steny tunela - nebola bezprostredne známa. Polícia na dve hodiny uzavrela diaľnicu v okolí tunela v oboch smeroch, aby záchranári mohli čo najrýchlejšie a najefektívnejšie zasahovať.

Holandskí školáci môžu byť medzi obeťami

Holandsko sa obáva, či medzi obeťami tragickej autobusovej havárie v tuneli pri švajčiarskom meste Sierre nebudú aj holandskí školáci. Premiér Mark Rutte potvrdil, že v školskom autobuse sa nachádzalo aj deväť žiakov pôvodom z Holandska.

Túto informáciu dnes potvrdil holandský spravodajský server DutchNews.nl, podľa ktorého ide o holandské deti, navštevujúce základnú školu vo flámskom mestečku Lommel. Mesto sa nachádza na hranici s Holandskom neďaleko Eindhovenu. Holandčina a flámčina sú veľmi blízke jazyky, čo umožňuje deťom z Holandska navštevovať flámske školy v Belgicku.

Holandské ministerstvo zahraničných vecí je v úzkom kontakte s belgickými a švajčiarskymi úradmi a s obavami čaká na identifikáciu 28 obetí, spomedzi ktorých je 22 detí. Holandská strana doteraz nebola informovaná, či medzi obeťami sú aj občania ich krajiny.

Pri tragickej nehode belgického autobusu, ku ktorej došlo v noci nadnes v tuneli vo švajčiarskom kantóne Wallis, zahynuli aj obaja vodiči.






Nehoda belgického autobusu vo švajčiarskom tuneli.

Foto: TASR/AP

Väčšina obetí sú školáci z mesta Lommel



Väčšina z 28 obetí utorňajšej havárie belgického autobusu vo Švajčiarsku je zo základnej školy v Lommeli, uviedol belgický denník Le Soir na svojom internetovom portáli s odvolaním sa na vyšetrujúce orgány. Žiaci zo školy v meste Heverlee sedeli v zadnej časti autobusu, ktorá bola menej zničená.

V prednej časti autobusu sa nachádzalo 22 žiakov zo základnej školy 't-Stekske v Lommeli. Za nimi si do "autobusu smrti" sadlo 24 školákov z Heverlee. Louis Tobback, primátor Leuvenu, pod ktorý Heverlee administratívne patrí, dnes krátko popoludní uviedol, že podľa jeho informácií 16 z 24 detí zo školy sv. Lambrechta haváriu určite prežilo, hoci so zranenami, pričom o ďalších šiestich nemal dostatočné informácie. Avšak dvaja členovia pedagogického zboru, ktorí školákov sprevádzali, pri nehode zahynuli.

Čo sa týka osudu školákov z Lommelu, ktorí tiež cestovali v sprievode dvoch dospelých a medzi ktorými bolo aj deväť žiakov pôvodom z Holandska, zatiaľ je známe iba to, že len päť žiakov z 22-členného zájazdu sa po havárii ozvalo svojim rodičom.

Osud ostatných, ktorí sedeli vpredu, doteraz nebol oficiálne potvrdený.

Autobus bol v poriadku a šoféri odpočinutí



Šoféri belgickej dopravnej spoločnosti Toptours z havarovaného autobusu pri švajčiarskej obci Sierre dodržiavali predpísaný čas na odpočinok a na prácu, uviedla dnes tlačová agentúra Belga.
Vyšetrovatelia zatiaľ neoznámili dôvody tragickej havárie - podľa predstaviteľov Toptoursu to však únavou šoférov, ktorí pri incidente tiež zahynuli, nebude. Predstavitelia spoločnosti so sídlom v belgickom meste Aarschot spresnili, že autobus, určený na prepravu školákov z lyžiarskeho výcvikového tábora, dorazil do Švajčiarska v pondelok večer: šoféri mali teda dosť času na predpísaný odpočinok.

Podľa štátneho tajomníka je Toptours serióznym podnikom, ktorý spĺňa všetky náležitosti pre prevádzkovanie diaľkových dopravných autobusov.

Havarovaný autobus bol podľa poslednej technickej kontroly z októbra 2011 v dobrom technickom stave. Ďalšiu kontrolu malo vozidlo naplánované v apríli tohto roku.
Foto: TASR/AP



Zranených transportovali do štyroch nemocníc, stav troch z nich je mimoriadne vážny. Pre príbuzných obetí pripravila švajčiarska polícia tím psychológova zriadila aj osobitnú telefonickú linku.