Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Nelson Mandela ukončil svoju životnú púť v dedine, kde vyrastal

Štátny pohreb Nelsona Mandelu v dedine Qunu vo Východnom Kapsku, kde Mandela žil vo svojom detstve. Foto: TASR/AP Photo

Na pohrebnom obrade vo veľkom stane sa zúčastnilo približne 4500 ľudí vrátane najvyšších predstaviteľov niekoľkých štátov a celebrít.

Pretória 15. decembra (TASR) - Uložením rakvy do hrobu na rodinnom pozemku sa zavŕšil dnešný pohreb niekdajšieho juhoafrického prezidenta a legendárneho bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu vo východokapskej dedine Qunu, kde Mandela vyrastal, prežil väčšinu svojho detstva a želal si v nej byť aj pochovaný.

"V tej dedine som prežil zopár najšťastnejších rokov svojho chlapčenského veku a odtiaľ pochádzajú moje najranejšie spomienky," napísal Mandela vo svojom životopise s názvom Long Walk to Freedom (Dlhá cesta k slobode).

"Aj keď tá dlhá cesta sa z fyzického hľadiska už skončila, naša vlastná cesta pokračuje," povedal v smútočnom prejave juhoafrický prezident Jacob Zuma. "Vďaka ti za to, že v našich ťažkých životných chvíľach si bol všetkým tým, čo sme vtedy od teba ako vodcu chceli a potrebovali," povedal Zuma, citovaný agentúrou Sinchua.

Samotného pohrebu sa zúčastnilo iba približne 450 z celkového počtu piatich tisícok hostí celého pohrebného obradu. Pred vložením truhly do zeme preleteli nad miestom vrtuľníky s juhoafrickými štátnymi vlajkami a stíhacie lietadlá.

Mandelov pohreb ukončil desaťdňové obdobie oficiálneho smútku, ktorý panoval od 5. decembra, kedy legendárny bojovník proti rasovej diskriminácii zomrel vo svojom dome na johannesburskom predmestí Houghton vo veku 95 rokov na pľúcnu infekciu.