Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemci dali k dispozícii 300.000 príbytkov pre utečencov z Ukrajiny

Ženy a deti utekajúce pred vojenským konfliktom na Ukrajine čakajú na autobus do mesta Przemysl na poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode Medyka na hraniciach s Poľskom 10. marca 2022. Foto: TASR/AP

Mnohí z nich prichádzajú do metropoly Berlín vlakom či autobusom

Berlín 10. marca (TASR) - Obyvatelia Nemecka ponúkli na ubytovanie utečencov z Ukrajiny už okolo 300.000 súkromných príbytkov. Vo štvrtok to oznámilo nemecké ministerstvo vnútra, informuje agentúra Reuters.

Pri prideľovaní voľných ubytovacích kapacít, ktoré v dali k dispozícii súkromné osoby, rezort spolupracuje s neziskovými projektmi gut.org a Airbnb.org.

Od začiatku ruskej invázie utieklo z Ukrajiny podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) už vyše 2,3 milióna ľudí. Väčšinou ide o ženy a deti, keďže muži vo veku 18 - 60 rokov nesmú krajinu v súčasnosti opustiť.

Do stredy prišlo do Nemecka vyše 80.000 ukrajinských utečencov a každým dňom pribúdajú ďalší. Mnohí z nich prichádzajú do metropoly Berlín vlakom či autobusom. V Berlíne zriadili dočasné ubytovanie s kapacitou do 3000 ľudí v areáli bývalého letiska Tegel, odkiaľ následne pôjdu na miesta dlhodobejšieho pobytu, či už v Berlíne alebo v iných mestách Nemecka, dodáva Reuters.