Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecká komisia neodporúča vakcínu od Moderny pre ľudí pod 30 rokov

Na archívnej snímke z 16. apríla 2021 v nemeckom Bielefelde ampulka s vakcínou proti ochoreniu Covid-19 od spoločnosti Moderna. Foto: TASR/AP

Ako vysvetľuje STIKO, zápaly srdcového svalu (myokarditída) či osrdcovníka (perikarditída) sa vyskytujú u ľudí do 30 rokov častejšie po podaní vakcíny od Moderny než po očkovaní látkou od Pfizeru.

Berlín 10. novembra (TASR) - Stála komisia pre očkovanie v Nemecku (STIKO) v stredu odporučila v rámci očkovania proti covidu podávať osobám mladším ako 30 rokov iba vakcínu od spoločností Pfizer a BioNTech. Zároveň neodporúča podávanie vakcíny od firmy Moderna pre túto vekovú kategóriu pre vyššie riziko zápalov srdca.

Platí to aj v prípade posilňovacích dávok u mladých ľudí, ktorí už predtým dostali vakcínu od Moderny.

"Od začiatku očkovania proti ochoreniu COVID-19 vakcínami na báze technológie mRNA Comirnaty (BioNTech/Pfizer) a Spikevax (Moderna) je známe, že po podaní týchto očkovacích látok dochádza u mladších osôb v zriedkavých prípadoch k zápalovým ochoreniam srdca – myokarditíde a perikarditíde," píše sa v tlačovej správe STIKO.

Ako vysvetľuje STIKO, zápaly srdcového svalu (myokarditída) či osrdcovníka (perikarditída) sa vyskytujú u ľudí do 30 rokov častejšie po podaní vakcíny od Moderny než po očkovaní látkou od Pfizeru. U osôb nad 30 rokov očkovacia látka od Moderny nepredstavuje zvýšené riziko v porovnaní s tou od Pfizeru, tvrdí komisia.

Podľa doterajších dát je priebeh myokarditídy a perikarditídy u mladých v dôsledku vakcíny "prevažne mierny", informuje ďalej STIKO.

"Keďže ohľadne očkovania tehotných žien nie sú k dispozícii porovnávacie údaje o bezpečnosti vakcín Comirnaty a Spikevax, STIKO odporúča podávať tehotným ženám bez ohľadu na vek očkovaciu látku Comirnaty," uvádza nemecká očkovacia komisia.