Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecká krajne pravicová AfD oslavuje 10 rokov, očakávajú sa protesty

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vznik AfD si má na slávnostnom podujatí v hale v kúpeľnom meste Königsteine pri Frankfurte nad Mohanom pripomenúť približne 300 jej členov, vrátane čestného predsedu AfD Alexandra Gaulanda.

Berlín 6. februára (TASR) — Krajine pravicová politická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) si v pondelok pripomína desiate výročie svojho založenia. Jej odporcovia pri tejto príležitosti plánujú protesty, keďže túto stranu považujú za hrozbu pre demokraciu v Nemecku. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Vznik AfD si má na slávnostnom podujatí v hale v kúpeľnom meste Königsteine pri Frankfurte nad Mohanom pripomenúť približne 300 jej členov, vrátane čestného predsedu AfD Alexandra Gaulanda. Podľa polície chcú rôzne združenia, zväzy a strany usporiadať v okolí haly demonštrácie. Bolo ohlásené i uzatvorenie cesty.

Očakáva sa, že na proteste sa zúčastnia aj členovia Strany zelených. Miriam Dahlkeová, líderka strany v hesenskom krajinskom parlamente, obvinila AfD, že už desať rokov pošliapava demokratické hodnoty a vyvoláva nenávisť v zákonodarnom zbore aj mimo neho.

AfD sa po svojom vzniku spočiatku stavala proti politike pomoci slabším krajinám, ako je napríklad Grécko, počas európskej hospodárskej krízy, ktorá sa začala v roku 2009.

Postupne sa však v politickom spektre posunula tak ďaleko doprava, že ju teraz sleduje Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV), ktorý sa domnieva, že existujú dostatočné náznaky protiústavnej činnosti AfD.

Strana je populárna najmä vo východných spolkových krajinách Nemecka. S výnimkou Šlezvicka-Holštajnska má zastúpenie vo všetkých nemeckých krajinských parlamentoch a od roku 2017 aj v Spolkovom sneme (Bundestagu).