Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecká ministerka kultúry navštívila pamätník holokaustu Jad va-Šem

Jad Vašem Foto: TASR

Ide o jej druhú zahraničnú cestu po nástupe do úradu, prvou bola návšteva Francúzska.

Jeruzalem 22. mája (TASR) - Nemecká ministerka kultúry Claudia Rothová v nedeľu vyhlásila, že urobí všetko, čo je v jej moci, aby zaistila, že Židia v Nemecku a Izraeli budú "žiť podľa slobodnej vôle a v mieri". Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Rothová na začiatku svojej trojdňovej cesty do Izraela, prvej vo funkcii, navštívila pamätník obetiam holokaustu Jad va-Šem v Jeruzaleme. V mene nemeckej vlády tam aj položila veniec.

"Spomienky na hrôzy šoa, na utrpenie a smrť miliónov ľudí, sú obzvlášť bolestné tu, na tomto mieste," napísala do knihy návštev a použila pritom hebrejský výraz pre holokaust.

"Vidíme fotografie ľudí. Vtláčajú sa nám do pamäti. Zanechávajú v nás pocit hlbokej hanby a žiaľu. Trúchlenia nad kruto zavraždenými. Skláňam sa pred obeťami," uviedla ministerka.

Táto nemecká politička zo strany Zelených si chce počas návštevy vymeniť názory s izraelskými umelcami, ako aj so zástupcami nemeckých politických nadácií.

V pondelok sa Rothová plánuje stretnúť s izraelským ministrom kultúry Hilim Tropperom. Podľa jej úradu chce ministerka spropagovať založenie plánovaného Úradu nemecko-izraelskej mládeže.