Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecká ministerka kultúry pricestovala na návštevu Odesy

Na archívnej snímke sú protitankové barikády umiestnené na ulici pri príprave na možnú ruskú ofenzívu v Odese vo štvrtok 24. marca 2022. Foto: TASR/AP

Moskva sa Odesu snaží dobyť pre jej strategickú polohu na pobreží Čierneho mora.

Odesa 6. júna (TASR) - Nemecká ministerka kultúry Claudia Rothová pricestovala v pondelok do ukrajinského prístavného mesta Odesa na dvojdňovú návštevu na pozvanie svojho ukrajinského kolegu Oleksandra Tkačenka. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Chceme ukázať, že kultúra je pod paľbou," povedala Rothová.

Odesa je cieľom ruského ostreľovania. Moskva sa ju snaží dobyť pre jej strategickú polohu na pobreží Čierneho mora. V meste sú v súčasnosti uviaznuté milióny ton ukrajinského obilia, čo už spôsobilo prudký rast cien potravín po celom svete. Rusko a Ukrajina rokujú s Tureckom, aby našli riešenie umožňujúce uvoľnenie obilnín na vývoz do sveta.

Podľa promoskovských novín Izvestija by sa turecké ozbrojené sily postarali o odmínovacie operácie a takisto by sprevádzali lode vezúce obilie do neutrálnych vôd. Ruské bojové lode by potom tieto plavidlá sprevádzali do prieplavu Bospor.

Rothová sa má stretnúť aj s gubernátorom Odeskej oblasti Maksymom Marčenkom a so starostom mesta Hennadijom Truchanovom. Podporu ukrajinským umelcom vyjadrila viackrát už v Nemecku.

V Odese plánuje navštíviť niektoré mestské kultúrne inštitúcie, ako Odeské filmové štúdio či Filharmóniu.