Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecká ministerka obrany Lambrechtová požiadala o uvoľnenie z funkcie

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Lambrechtová (57) čelí kritike už niekoľko mesiacov, opozičná únia CDU/CSU opakovane žiada jej odstúpenie.

Berlín 16. januára (TASR) - Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová požiadala kancelára Olafa Scholza o uvoľnenie z funkcie. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na písomné vyhlásenie samotnej ministerky, uvádza TASR.

"Dnes som požiadala kancelára o uvoľnenie z úradu spolkovej ministerky obrany," uviedla Lambrechtová. Ako povedala, mesiace trvajúci mediálny záujem o ňu jej bránil v tom, aby mohla robiť "rozhodnutia týkajúce sa bezpečnostnej politiky v záujme občanov Nemecka", cituje jej slová agentúra AFP.

Denník Süddeutsche Zeitung (SZ) píše, že Scholz by sa mohol k žiadosti Lambrechtovej o odchod z ministerského postu vyjadriť ešte v priebehu pondelka.

Ako jej možných nástupcov SZ uvádza splnomocnenkyňu nemeckých ozbrojených síl v Spolkovom sneme Evu Höglovú, ministra práce Hubertusa Heila, šéfa úradu kancelára Wolfganga Schmidta, spolupredsedu sociálnych demokratov (SPD) Larsa Klingbeila či štátnu sekretárku na ministerstve obrany Siemtje Möllerovú.

Lambrechtová (57) čelí kritike už niekoľko mesiacov, opozičná únia CDU/CSU opakovane žiada jej odstúpenie. Kritici jej vyčítajú pomalý postup v zaobstarávaní vybavenia pre Bundeswehr, ako aj chýbajúce odborné znalosti. Výhrady majú aj voči jej verejným prejavom.

Negatívne reakcie vyvolala napríklad fotografia jej syna, ktorý s ňou cestoval vo vojenskom vrtuľníku. Nešťastne pôsobil tiež jej novoročný prejav zverejnený vo forme videa na Instagrame, v ktorom s výbuchmi ohňostrojov v pozadí hovorila o vojne na Ukrajine ako o príležitosti na "množstvo stretnutí so zaujímavými a skvelými ľuďmi".