Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nemecká nová vláda plánuje zrušiť zákon o interrupciách

Líder Slobodnej demokratickej strany (FDP) Christian Lindner, líder Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a kandidát na nemeckého kancelára Olaf Scholz, spolupredsedníčka Zelených Annalena Baerbocková a spolupredseda Zelených Robert Habeck počas tlačovej konferencie, na ktorej predstavili koaličnú dohodu budúceho nemeckého vládneho kabinetu v Berlíne v stredu 24. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Súčasný zákon bol zmenený a doplnený v roku 2019 o kompromis, že lekári mohli povedať, že ponúkajú ukončenie tehotenstva, ale nesmeli poskytnúť žiadne ďalšie informácie o tomto postupe.

Berlín 24. novembra (TASR) - Nová nemecká vláda plánuje zrušiť "zákon z obdobia nacizmu", ktorý zakazuje lekárom poskytovať informácie o interrupciách a ktorý je dlhodobo kritizovaný za vytváranie prekážok pre ženy, ktoré sa snažia urobiť informované rozhodnutie o svojom tehotenstve. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na text koaličnej zmluvy medzi Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD), Zelenými a Slobodnou demokratickou stranou (FDP).

V koaličnej dohode sa uvádza, že plánuje zrušiť zákon, ktorý bol zavedený v roku 1933 ako súčasť úsilia o posilnenie práv žien na sebaurčenie.

"Možnosť bezplatne ukončiť tehotenstvo je súčasťou spoľahlivého systému zdravotnej starostlivosti... Lekárom by malo byť umožnené poskytovať verejné informácie o interrupciách bez obáv z trestného stíhania," uviedli sociálni demokrati, Zelení a slobodní demokrati v dohode o zostavení koaličnej vlády.

Technicky je interrupcia v Nemecku nezákonná, píše Reuters. Za určitých okolností je však zákrok povolený. Je potrebné ho vykonať do 12 týždňov od počatia. Kritici súčasnej legislatívy vrátane Zelených však uviedli, že pre ženy je príliš ťažké získať informácie o tom, ktoré postupy sú dostupné a kto ich poskytuje. Donedávna lekári nesmeli verejne hovoriť o tom, že vykonávajú interrupcie.

Súčasný zákon bol zmenený a doplnený v roku 2019 o kompromis, že lekári mohli povedať, že ponúkajú ukončenie tehotenstva, ale nesmeli poskytnúť žiadne ďalšie informácie o tomto postupe.

Agentúra Reuters doplnila, že tento krok budúcej nemeckej koalície prichádza v čase silných protestov v susednom Poľsku proti prísnym zákonom o interrupciách.